Blandt talerne på FRI’s årsmøde var klima,- forsynings- og energiminister Lars Christian Lilleholt, der understregede de rådgivende ingeniørers rolle i fremtiden.
– I er jo med hele vejen rundt. Og det er jer, som fører de gode løsninger fra tegnebrættet og videre ud i virkeligheden med innovationen som pejlemærke. I fremtiden vil mulighederne for jer rådgivere kun blive større. Regeringen og jeg ønsker jo netop at gennemføre en omfattende modernisering af reguleringen og hertil kommer, at sektoren til stadighed skal sikre sig i forhold til klimaforandringerne. Der ligger derfor en oplagt mulighed for jer i at styrke samarbejdet mellem jer og jeres kunder og sikre, at jeres kunder går en fremtid i møde, klædt på til de udfordringer og muligheder, vi står over for i fremtiden, sagde ministeren blandt andet.
Verdensklasse
– Det er vigtigt, at vi får udviklet teknologiske løsninger, som er helt i verdensklasse. Der har vi en forsyningssektor, som har tradition for at lille helt i front, og her skal de rådgivende ingeniører give den nødvendige viden og kompetencer til værkerne. Når forsyningsstrategien skal føres ud i livet, er det vigtigt, at vi har folk, der kan gå op i helikopteren og se tingene udefra. Samtidig har de en grundviden om, hvad der sker i sektoren. Og der er de rådgivende ingeniører helt i top. Samtidig har vi både verdens førende, regionale og lokale virksomheder på området, sagde ministeren efterfølgende til Dagens Byggeri.
Enorme forskelle
En stor del af hans tale handlede om fremtidens forsyningssektor inden for vand, spildevand og affaldshåndtering, og han slog fast, at sektoren i Danmark skal effektiviseres for cirka seks milliarder kroner frem mod 2025.
– I dag er der rigtig stor forskel i den pris, forbrugere og virksomheder for eksempel skal betale for at få håndteret deres affald eller spildevand. Alene udgiften til spildevand til en gennemsnitlig husholdning varierer mellem 1.000 kroner og knap 7.000 kroner om året, sagde ministeren.
Hertil kommer, at sektoren over en længere periode har haft en negativ produktivitetsvækst – væsentligt lavere end i andre konkurrenceudsatte brancher.
– I forsyningsstrategien foreslår vi fem principper, som skal være bærende for reguleringen på alle forsyningsområder. Det er principper, som vi har valgt, fordi vi ønsker en større ensartethed i reguleringen, og fordi vi ønsker at give jer et klart billede af, hvor vi nu bevæger os hen ad, sagde Lars Chr. Lilleholt.
De fem principper
De fem principper, ministeren omtaler, er følgende:
– Konkurrenceudsættelse af de dele af forsyningssektoren, som ikke er et naturligt monopol.
– Styrke forbrugerbeskyttelsen ved at lægge et loft over priserne i monopoldelene af forsyningssektoren og samtidig stille effektiviseringskrav, så loftet løbende sænkes.
– Understøtte god selskabsledelse ved at gå i dialog med KL om krav til god ejerskabsvaretagelse.
– Strammere krav til forsyningssikkerheden, så det sikres, at effektiviseringerne ikke sker på bekostning af forsyningssikkerheden.
– Styrke tilsynet, så det sikres, at effektiviseringerne realiseres, og sagsbehandlingstiderne nedbringes.
Afgørende for økonomi
– Det er en omfattende forsyningsstrategi, der skal forhandles. Det griber ind i meget store dele af samfundet, og det er afgørende for familiernes økonomi. Kan der skabes et økonomiske råderum på det område, er det lige så godt som en skattelettelse. Men vi har ingen planer om at sælge forsyningsselskaberne. Vi kan ikke sælge noget, vi ikke ejer. Det er kommunerne, der ejer forsyningsselskaberne, og ejerskabet ligger lokalt. Det er dem, der ejer selskaberne, der skal afgøre, om de skal sælges. Vi ønsker en forsyningsstrategi, der effektiviserer branchen, sikrer forbrugerne lavere priser og en fortsat forsyningssektor i top, sagde ministeren til Dagens Byggeri.