Første spadestik: Her skal alle typer lejere bo side om side

Et nyt byggeri af boliger i Ørestaden blander private lejeboliger med almene boliger og en institution. Det er den byudvikling, overborgmester Frank Jensen (S) ønsker for byen.
Overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen (S) tog mandag første spadestik sammen med AP Ejendommes direktør Peter Olsson og boligselskabet FSB's administrerende direktør, Bjarne Larssen, til et nyt boligbyggeri i Ørestad.
Overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen (S) tog mandag første spadestik sammen med AP Ejendommes direktør Peter Olsson og boligselskabet FSB's administrerende direktør, Bjarne Larssen, til et nyt boligbyggeri i Ørestad.

Om byggeriet

  • Bygherre: AP Pension
  • Arkitekter: Cobe Arkitekter
  • Entreprenører: 5E Byg
  • Rådgivere: Ingeniørerne A/S

Da overborgmesteren mandag eftermiddag satte spaden i jorden til et nyt boligbyggeri nær Bella Center i Ørestaden i København, var det et spadestik i retning mod mere mangfoldighed i hovedstaden. Det var hovedaktørerne i byggeriet enige om.

– Det er ikke bare en bygning, det er faktisk det, vi satser på, nemlig at være en del af en byudvikling, som kan leve op til de verdensmål, som bliver vigtigere og vigtigere. Det handler om diversitet, bredde og mangfoldighed, sagde direktør Peter Olsson, fra AP Ejendomme, der står for byggeriet i samarbejde med det almennyttige boligselskab FSB.

Og også FSB’s administrerende direktør, Bjarne Larsson stemte i.

– Jeg er sikker på, at København har bedst af at være en blandet by med mange forskellige borgere, – også dem med ganske almindelige indkomster, og det er heldigvis en holdning vi deler med overborgmesteren og med borgerrepræsentationen, sagde Bjarne Larsson.

Særlig glæde for Frank Jensen

For det nye byggeri kombinerer 48 almennyttige boliger med 170 private udlejningsboliger og en daginstitution. Og overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen, proklamerede da også, at byggeriet er helt i tråd med hans visioner.

– Det her udgør en helt særlig glæde for mig, fordi det her byggeri kendetegner den byudvikling, som jeg gerne ser, København gennemlever, netop det at vi har blandet bebyggelse, sagde Frank Jensen i sin tale.

Han og kollegerne på rådhuset er i øjeblikket i gang med at udfærdige kommuneplanen, som skal vise retningen for de næste 12 års byudvikling for København. Det er blandt andet Frank Jensens vision, at der skal opføres 65.000 flere boliger i København.

Tilgodeser bredden

Med spadestikket til byggeriet i Ørestaden er der ikke bare taget hul på byggeriet af de mange flere boliger i København, men også boliger, der rammer flere borgeres behov, mener AP Ejendommes direktør.

– Jeg vil gerne sige tak til Frank Jensen, fordi det er muligt med den nye kommuneplan at bygge endnu mindre boliger. Og det tror jeg betyder, at vi i endnu højere grad kan tilgodese bredden blandt borgerne i København, sagde Peter Olsson.

Mangfoldigheden er også indtænkt i det arkitektoniske, fortæller Dan Stubbergaard fra Cobe Arkitekter.

– Det der rykker noget i det her byggeri, det er, at man blander almennyttige boliger med lejeboliger, og det har vi arbejdet med på den måde, at det hele er ét sted, og der ikke er forskel på facader og udtryk, og det håber vi bidrager til den sociale sammenhængskraft, forklarer Dan Stubbergaard, arkitekt og stifter af Cobe Arkitekter, der står bag projektet.

De 48 almene boliger bygges af AP Pension som delegeret bygherre på vegne af FSB. Det betyder, ifølge Københavns Kommune, at det almene boligselskab har aftalt, at den private bygherre opfører det blandede byggeri på vegne af det almene boligselskab, da der ellers er krav om, at det almene boligselskab selv bygger de almene boliger.

Byggeriet skal efter planen stå færdigt i 2021.

De tre er enige om, at København skal være for alle uanset indkomst. Foto: Louise Gregersen
De tre er enige om, at København skal være for alle uanset indkomst. Foto: Louise Gregersen

Relateret indhold