Fra nytår skal den potentielle miljøpåvirkning af et byggeri beregnes gennem udarbejdelse af livscyklusvurderinger (LCA) af alle nye bygninger.
I sidste uge kunne vi her på Dagens Byggeri skrive om, at virksomheder som Sweco og Rockwool advarer mod at bruge generiske data til udregning af LCA’erne, da tallene ofte er højere og misvisende ift. produktspecifikke EPD’er.
Læs mere: Sweco inden 2023-krav: “De rette CO2-tal er blevet et konkurrenceparameter”
Nu viser en række interviews med bygningskonstruktører og ingeniører fra byggebranchen, som en forskningsgruppe fra Professionshøjskolen UCN står bag, at små og mellemstore virksomheder har begrænset erfaring med eller viden om LCA-vurderinger:
– Mens de store virksomheder har specialister ansat til denne type opgaver, mangler de små og mellemstore virksomheder kompetencer på området. Det er krævende at sætte sig ind i, hvordan man udfører klimaberegninger af bygninger, og det giver nogle udfordringer. Der er simpelthen brug for, at flere bliver uddannet i det, fortæller Aysar Dawod Selman, lektor på UCN’s byggeriuddannelser.
LCA-viden kommer i høj kurs
Hvis man skal have alle med om bord, er branchen nødt til at tilbyde flere kurser og bedre muligheder for opkvalificering, vurderer forskerne.
Hans Heiselberg, adjunkt på UCN’s byggeriuddannelser, mener, at det er en rigtig god investering, og at det på den lange bane helt sikkert betale sig:
– Medarbejdere med viden om LCA-vurderinger og bæredygtighed generelt kommer i høj kurs. De skal lære, hvordan man får økonomi, arkitektonisk kvalitet, funktionalitet og bæredygtighedskrav til at spille sammen ved at kigge på hele projektet fra produktion og transport af byggematerialer, selve materialevalgene og byggeprocessen, drift og vedligehold af bygningen til nedrivning efter endt levetid mange år ud i fremtiden.
LCA’er kan skabe en ny fortælling
I interviewene giver flere også udtryk for, at der mangler værktøjer til at udtrække data fra BIM-modeller, og der bliver efterspurgt flere automatiserede løsninger samt et fælles sprog for LCA-baserede værktøjer målrettet den tidlige designfase. Desuden viser undersøgelsen, at der er brug for mere viden om byggematerialer med lavere CO2-belastning.
Generelt er der en øget bevidsthed blandt designere om for eksempel at bruge mindre beton og mere træ.
– Livscyklusvurderingerne kan være med til at skabe en ny fortælling om, at det ikke er dyrere at bygge bæredygtigt, og det er positivt, siger Aysar Dawod og tilføjer:
– Mange i branchen hælder stadig mod det traditionelle valg, men nu bliver vi tvunget til at øge vores fokus på byggematerialer og materialevalg og få spredt og delt den viden. Her vil vi gerne hjælpe byggebranchen ved at samle og udbrede vores erfaringer.
De nye krav til LCA-beregninger indfases trinvist fra nytår 2023 og frem mod 2030.