Fordriver ensomheden med social renovering

Beboerne i Tjørneparken i Rødovre har udover gennemrenoverede og større boliger også fået et værn mod ensomheden gennem en såkaldt 'social renovering'.
Den gennemgribende renovering af Tjørneparken, der er bygget i 1958, har givet området et helt andet udtryk. Ser førbillede nede i teksten. Foto: Nova5 Arkitekter
Den gennemgribende renovering af Tjørneparken, der er bygget i 1958, har givet området et helt andet udtryk. Ser førbillede nede i teksten. Foto: Nova5 Arkitekter

Tjørneparken – Afd. 56

  • Supplerende adresse: Hvidsværmervej, Rådmand Billes Vej, Rødovre
  • Byggestart: Marts 2020
  • Forventes afsluttet: September 2023
  • Estimeret budget: 350 mio. kr.
  • Bygherre: Domea Rødovre
  • Bygherreadministrator: Lejerbo
  • Byggeleder: Cubic Group
  • Totalrådgiver og arkitekt: Nova 5 Arkitekter
  • Hovedentreprenør: Einar Kornerup
  • Ingeniør: EKAS Rådgivende Ingeniører
  • Landskabsarkitekt: Lassen Landskab
  • Omfang: 19.500 kvm, 2 etager, 228 lejligheder. Helhedsrenovering grundet skimmelsvamp-problemer. Projektet omfatter ombygning og tilbygning med havestuer på 198 rækkehuse. 23 gavlboliger skal ombygges til etageboliger. Der planlægges udskiftet terrændæk til nyt med gulvvarme, efterisolering af gavle, nye badeværelser, etablering af nyt balanceret ventilationsanlæg. Hertil etableres der nye decentrale varmecentraler og kloaknettet renoveres. Sanering ifht. bly, asbest og skimmelsvamp.
  • Kilde: Byggefakta

Efter mere end tre års totalrenovering af 228 boliger er de sidste beboere nu flyttet tilbage i deres hjem i Tjørneparken i Rødovre. Projektet har været omfattende, da samtlige boliger er blevet både ombygget, udvidet og renoveret, så de i dag fremstår moderne, nyrenoverede og befriet for en lang række byggeskader.

Nova5 Arkitekter har været tilknyttet renoveringsprojektet på Tjørneparken i over 10 år og startede tilbage i 2012 med udarbejdelse af helhedsplanen for bebyggelsen, og har siden også udarbejdet ny lokalplan for området samt været totalrådgiver på renoveringsprojektet.

Tjørneparken er en rækkehusbebyggelse, der blev bygget i 1958. Bebyggelsen består at 198 toetagers rødstensrækkehuse og 23 etplans gulstensrækkehuse med synlige, letforskudte endegavle, der er et af områdets mest markante kendetegn.

Beboerne har fået mere plads med både nye havestuer, mere brugbart indgangsområde og skure. Foto: Nova5 Arkitekter
Beboerne har fået mere plads med både nye havestuer, mere brugbart indgangsområde og skure. Foto: Nova5 Arkitekter

Bebyggelsen har udover en gennemgribende indvendig fornyelse med bl.a. nye køkkener og baderum også gennemgået en udvidelse af de relativt små boliger med nye havestuer. Dertil er boligernes tidligere uopvarmede indgangsområder nu inddraget i boligerne, mens der på indgangssiden er etableret nye skure.

Havestuer og skure er udført som præfabrikerede elementer for at forkorte byggetiden på pladsen og minimere gener for beboerne.

Ved at dele en del af gavlboligerne med vandret lejlighedsskel har man opnået nye tilgængelighedsboliger i stueplan og nye 1-2 rum i boligerne på 1.sal.

Tjørneparken inden renoveringen blev sat i gang. Foto: Nova5 Arkitekter
Tjørneparken inden renoveringen blev sat i gang. Foto: Nova5 Arkitekter

Social renovering

Særligt for renoveringen er et forsøgsprojekt til forebyggelse af ensomhed, der er støttet af Realdania og Landsbyggefonden. Denne støtte har medvirket til det væsentlige løft, som boligernes kantzoner og de nye udearealer har fået.

Læs også: Hvordan skal vi bo i fremtiden?

Den såkaldte ‘sociale renovering’ ser ud til at have båret frugt. Således noterer totalentreprenøren sig, at beboerne i forbindelse med de etapevise tilbageflytninger har taget de nye overdækkede udearealer og fællesarealer i brug.

De sidste arbejder med færdiggørelse af udearealer og afrigning af byggeplads mangler endnu før den endelige aflevering tidligt på efteråret. Bl.a. skal terrænet behandles ud fra LAR-principper, således at bebyggelsen beskyttes med overfladevand.

Relateret indhold