Fire klynger i udbud på Nyt OUH

Byggeriet af det nye universitetshospital i Odense fortsætter med fire mindre udbud på 93.000 kvadratmeter til sammen.
Hospitalet forbindes fysisk med Syddansk Universitet, hvilket er med til at sikre optimale betingelser for forskningssamarbejder mellem de to institutioner. Illustration: Region Syddanmark.
Hospitalet forbindes fysisk med Syddansk Universitet, hvilket er med til at sikre optimale betingelser for forskningssamarbejder mellem de to institutioner. Illustration: Region Syddanmark.

Endnu en stor del af byggeriet af det nye universitetshospital i Odense udbydes inden længe. Det drejer sig om de fire såkaldte klynger.

Regionsrådet har besluttet, at det ikke blot skal være muligt at byde på alle fire klynger, men også på én, to eller tre klynger. Dermed får flere virksomheder mulighed for at byde ind på opgaven.

Det har tidligere været planen, at byggeriet skulle udbydes som en samlet totalentreprise af alle fire klynger. Men da det drejer sig om fire adskilte bygningsenheder, er det muligt at dele udbuddet op i fire dele.

Helt overordnet har byggeriet af Nyt OUH, som bliver Danmarks største helt nye sygehus, været delt op i tre totalentrepriser. Det drejer sig om “vidensaksen”, “behandlings- og sengeafsnittet” og de fire såkaldte “klyngeområder”, som hver især består af bygninger, der blandt andet rummer højt specialiserede funktioner, ambulatoriefunktioner, kontorer og undervisningslokaler.

De første to entrepriser blev sendt i udbud i maj 2017, og nu er det så klyngernes tur. De fire klynger udgør tilsammen cirka 93.000 kvadratmeter.

Mindre entrepriser kan få flere til at byde

En dialog med entreprenører på markedet har vist, at flere entreprenørvirksomheder ikke vil være interesseret i eller have mulighed for at byde på de fire klynger samlet, mens de gerne vil byde på én eller flere klynger.

– Det er denne dialog med markedet, som ligger til grund for vores beslutning om at åbne op for, at entreprenører kan byde på byggeriet af bare én, to eller tre klynger. Vi gør det her for at øge konkurrencen, for vi er selvfølgelig interesseret i at få mest muligt sygehus for pengene, siger udvalgsformand Karsten Uno Petersen (S), Innovationsudvalget i Region Syddanmark.

Prækvalifikation forud for kåring af vinder

Planen er, at en prækvalifikation begynder 11. september 2017, hvor totalentreprenører indtil midten af oktober kan anmode om at blive prækvalificeret til opgaven.

Derefter vælges der op til fire prækvalificerede totalentreprenører til hver af de fire klynger. Disse entreprenører skal godkendes af regionsrådet i november 2017.

Efter en dialogfase med de prækvalificerede entreprenører udpeges vinderne af de fire klynger.

Da det er muligt at give et samlet tilbud på op til fire klynger, så kan det ende med, at det blot er én, to eller tre totalentreprenører, som bygger de fire klynger.

Tilbuddene vil blive vurderet ud fra nogle tildelingskriterier, som er fastlagt på forhånd.

De fire klynger udgør i alt cirka 93.000 kvadratmeter og er vurderet til at koste cirka 1,6 milliarder kroner. Nyt OUH skal efter planen stå færdigt i 2022.

Relateret indhold