Fest i aftes: Her er de fire vindere af betonens priser

Torsdag fandt Betonens Prisfest sted i Industriens Hus i København, hvor de fire vinderprojekter blev afsløret for 120 inviterede gæster fra hele byggeriets værdikæde.
Vinderne af Betonens Priser 2023: Det Introverte Hus, Fremtidens Gårdhave, Simac og Nationalparkcenter Thy. Fotos: Emma Stern Nielsen/Oliver Dino, Mikkel Eye og Torben Eskerod).
Vinderne af Betonens Priser 2023: Det Introverte Hus, Fremtidens Gårdhave, Simac og Nationalparkcenter Thy. Fotos: Emma Stern Nielsen/Oliver Dino, Mikkel Eye og Torben Eskerod).

Dansk Beton uddelte torsdag aften priser i de fire kategorier Betoninnovations Prisen, Betonelement Prisen, In-situ Prisen og Betonarkitektur-idéen.

Ifølge Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton, er fællesnævnerne for årets vindere unik betonarkitektur, innovative løsninger og godt samarbejde mellem byggeriets aktører:

– Vinderprojekterne imponerer med omtanke for at bygge ydmygt og diskret, så natur og mennesker får plads. De repræsenterer unik betonarkitektur og innovative betonløsninger og er i særdeleshed resultatet af et godt samarbejde mellem byggeriets aktører. Uden godt samarbejde, opnår vi ikke prisværdige bygværker, som er designet til evigheden.

Smukke, nødvendige regnvandsløsninger

Vinder af Betoninnovations Prisen er Fremtidens Gårdhave, København

– Bygherre: Københavns Kommune og Hofor (bygherre på det regnvandstekniske anlæg)

– Landskabsarkitekt: Bogl Landskabsarkitekter

– Arkitekt: Lendager

– Rådgiver: WSP Danmark

– Entreprenør: MøllerLøkkegaard

– Betonproducent: Unicon (betonopskrift i samarbejde med Pelcon)

Formand for juryen, Julian Weyer, arkitekt og partner i C.F. Møller Architects, udtaler:

– Fremtidens Gårdhave demonstrerer på fornemste vis, hvordan nødvendige regnvandsløsninger kan kombineres med et smukt, rekreativt og sanseligt gårdrum. Der er tale om et innovativt projekt inden for beton med 100 % groft genbrugstilslag, udformet særdeles stærkt arkitektonisk og æstetisk.

Arkitektonisk gennemtænkt anvendelse

Vinder af Betonelement Prisen er Simac, Svendborg

– Bygherre: Smuc Fonden med støtte fra A.P. Møller Fonden

– Arkitekt: C.F. Møller Architects og Effekt Arkitekter

– Entreprenør: MT Højgaard

– Ingeniør: Artelia Group

– Betonproducent: Boligbeton, CRH Concrete, UPB Group

Formand for juryen, Kent Martinussen, arkitekt og adm. dir. i DAC, udtaler:

– En konsekvent og arkitektonisk gennemtænkt anvendelse af betonelementer, der i ét overbevisende greb samler den bærende konstruktion og den rumlige struktur til et spændstigt gitter af søjler og dragere. Facadeplanet er dristigt trukket tilbage, så betongitteret manifesterer sig som det dominerende element også i uddannelsesinstitutionens ydre fremtoning.

Kiler sig ind i klitlandskab

Vinder af In-situ Prisen er Nationalparkcenter Thy

– Bygherre: Nationalparkfond Thy

– Arkitekt: Loop Architects

– Landskabsarkitekter: SLA

– Rådgiver: LB Consult – Norconsult

– Entreprenør (beton): HMC Byg & Anlæg

– Betonproducent: Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik

Jurymedlem, arkitekt Sophus Søbye, Sophus Søbye Arkitekter, udtaler:

– Nationalparkcenter Thy udmærker sig ved at være en smukt tilpasset og velproportioneret bygning, som kiler sig ind i klitlandskabet. Det fine dagslys og de enkle materialer skaber en vellykket arkitektonisk helhed. Bygningen fungerer på bedste vis som trædesten til Thy Nationalpark langs den jyske vestkyst.

Poetisk udvikling af eksisterende kvaliteter

Vinder af Betonarkitektur-idéen er Det Introverte Hus

– Vinderprojektet er udarbejdet af arkitektstuderende: Emma Stern Nielsen, Det Kongelige Akademi, Arkitektur og Johan Oliver Dino, Det Kongelige Akademi, Bosætning, Økonomi og Tektonik.

Formand for juryen, institutleder Natalie Mossin, Det Kongelige Akademi, Institut for Bygningskunst og Teknologi, udtaler:

– Projektet vinder for sin poetiske og gennemarbejdede udvikling af en eksisterende bygnings kvaliteter. Det åbner vores syn på de mange udtjente industri- og landbrugsbygninger og præsenterer væsentlig nytænkning inden for de rammer og ressourcer, den eksisterende bygningsmasse udgør.

Relateret indhold