Europas bygninger gemmer på tusindvis af danske job

Ifølge Danfoss vil en energirenovering af den europæiske bygningsmasse giver en stor dansk gevinst.
Der er et enormt potentiale i at energirenovere bygninger i Europa, og den opgave kan smitte kraftigt af på Danmark, mener Danfoss. Foto: Colourbox.
Der er et enormt potentiale i at energirenovere bygninger i Europa, og den opgave kan smitte kraftigt af på Danmark, mener Danfoss. Foto: Colourbox.

De europæiske bygninger rummer gigantiske muligheder, hvis man forbedrer styringen af bygningernes energiforsyning. Helt konkret kan der hentes 500 milliarder kroner i besparelser på EU-borgernes årlige energiregninger i 2030 og en reduktion i CO2-udledningerne på 156 megaton – svarende til 82 millioner bilers CO2-udledning.

Det konkluderer en ny rapport, som netop er udgivet af energirådgivervirksomheden Ecofys i samarbejde med Danfoss.

Indfries potentialet i at energirenovere den europæiske bygningsmasse, ligger der i 2030 en dansk gevinst på 27 milliarder kroner og 9.000 nye arbejdspladser i energieffektive løsninger og rådgivning, skriver Danfoss i en pressemeddelelse.

Gør bygninger smartere

Der bruges store mængder energi for at sikre det rette indeklima i de mange bygninger, som mennesker opholder sig i hver dag. Det er energi til varme-, køle- og ventilationssystemer. Samlet set kendt som det tekniske byggesystem.

Når systemerne ikke fungerer optimalt, spilder de energi og penge og skader miljøet. Men de tekniske løsninger er til stede.

– Vi har alle teknologierne til at gøre vores bygninger smarte. Resultaterne i den nye Ecofys-rapport viser, at vi ved at optimere energiforsyningen i bygningerne og satse på især digitalisering, kan nå 15 procent af EU’s 2030-mål om energieffektivitet. Det er nødvendigt med politisk opbakning for at fjerne forhindringer og accelerere udviklingen og størrelsen af investeringer. Det vil sende de rette markedssignaler for innovation, jobs og bæredygtig vækst, siger Andre Borouchaki, Senior Vice President og CTO hos Danfoss.

Relateret indhold