EU-byrdekamp efter dansk model

Adm. direktør Ane Buch, Håndværksrådet.
Adm. direktør Ane Buch, Håndværksrådet.

Af Ane Buch, adm. direktør i Håndværksrådet

Når EU-kommissionen i dag lancerer en fælles indsats for bedre regulering, bliver det med inspiration fra de seneste tre års danske erfaringer fra Virksomhedsforum for enklere regler.

En række af principperne fra Virksomhedsforum for enklere regler går nemlig igen i det arbejde, EU Kommissionen nu tager fat på, skriver Erhvervs- og Vækstministeriet.

Erfaringer afgørende

Det er virksomhederne, og særligt de små og mellemstore, der døjer med administrativt bøvl. Derfor er det afgørende for den danske succes, at man har kunnet få virksomhedernes konkrete erfaringer på bordet i arbejdet med byrdereduktion. Vi kan kun glæde os over, at Kommissionen nu vil bruge samme fremgangsmåde, for mange af de byrder, der rammer virksomhederne, fødes som EU-direktiver.

Lige som i Danmark vil virksomhedsrepræsentanter få mulighed for at indsende eksempler på byrdefuld regulering, som virksomhederne oplever som overflødig og ønsker fjernet.

Gode resultater

Kommissionen forpligter sig til at arbejde efter “følg-eller-forklar”-princippet. Det betyder, at kommissionen offentligt skal begrunde sit valg i de tilfælde, hvor man ikke følger virksomhedernes forslag til regelforenkling.

Resultaterne med “følg-eller-forklar”-princippet er rigtig gode i Danmark og har været med til at løse op for den frustration, mange virksomheder tidligere oplevede, når deres problemer ikke blev taget alvorligt. På den baggrund har vi ikke bare forhåbninger men også forventninger om, at arbejdet vil give konkrete positive resultater, der letter SMV’ernes hverdag.

Virksomheder og deres repræsentanter vil kunne rejse forslag om forenklinger af både de oprindelige EU-direktiver og direktivernes implementering i den nationale lovgivning.

Relateret indhold