– Det er ikke hver dag, at et tidligere supermarked i en lille provinskommune ombygges til et forrygende teaterhus. Faktisk næsten aldrig. Og det er heller ikke alle byggerier, der får markant betydning for en masse mennesker, men det gør det her. Både for dem, der bor og arbejder i Odsherred, men også for dem, der holder af at gæste området år efter år. Kulturen har en helt afgørende rolle i styrkelsen af livskvalitet og attraktion i Odsherred. Det her nye teater gør en forskel. Godt gået Odsherred, siger teaterleder Simon Vagn Jensen.
Læs også: Fynsk skole og kulturhus skal styrke det sociale liv
Som mange andre hovedgader i yderområderne er hovedgaden i Nykøbing Sjælland under pres. Det har Odsherred Kommune besluttet at ændre på og købte derfor Odsherred Kommune i 2015 en tom Irmabutik midt på gågaden i Nykøbing Sjælland.
Her er der blevet gjort plads til Odsherred Teater, der tidligere lå i Annebergparken uden for byen. Flytningen af teatret skal ikke kun styrke Odsherred Teater som egnsteater og skabe nyt liv i hovedgaden – den skal samtidig styrke Nykøbing Sjælland som hele egnens hovedby.
Teateret flyttede ind på hovedgaden i 2016, og besøgstallene er det første år steget fra 3.000 årlige besøgende i Annebergparken til godt 4.000 på hovedgaden.
Arkitekturen inspireret af scenelyset
I 2018 vandt Christensen & Co Arkitekter med underrådgivere Primus Arkitekter og Oluf Jørgensen Ingeniører konkurrencen om at skabe en ny teatersal til teatret. Teaterarkitekturen er inspireret af scenelampernes matsorte ydre og gyldent reflekterende indre, der oplyser scenen. Netop lyset, der flyder ud i omgivelserne og synliggør teatrets liv, er et vigtigt element i teaterarkitekturen. Odsherred Teaters nye tilbygning er som en tillokkende hemmelighed med den sorte facade og det lysende, gyldne indre.
– Som arkitekter er vores tale i virkeligheden allerede afholdt med de ideer, der nu er blevet fysiske, og som lever videre i det færdige teater. Vores sprog er tegningerne, ordene og beregningerne, som i sidste ende munder ud i det byggede projekt, siger Line Lange, arkitekt og projekteringsleder Christensen & Co Arkitekter.
Et folketeater, hvor mennesker mødes
Odsherred Teater giver nyt liv til hele lokalområdet. Odsherred Teater er et samtidslaboratorium og et lokalt samlingssted for alle, kort sagt: Et folketeater, hvor mennesker mødes. Teaterets arkitektur er her rammen for samtidsaktuel og inddragende kulturinstitution, hvor lokalområdets levede liv er udgangspunktet for aktiviteterne. Teatret er en central del af Odsherreds kulturliv. Den markante arkitektur signalerer, at Odsherreds vigtigste kulturinstitution er en del af byen. Ved at lade det daglige liv i teaterbygningen være synligt er stedets kulturproduktion en synlig del af byens liv.
Læs også: Kampsport skal samle borgerne i Nordvest
Teatret flyttede fra beliggenheden i Annebergparken syd for Nykøbing Sj. i sommeren 2016 og etablerede sig herefter i de udtjente butikslokaler i en tidligere Irma, som Odsherred Kommune havde købt til formålet. Efter en renovering af den forreste del af bygningen til en lille teaterscene, teatercafe?, kontor og køkken blev der etableret en bygningsfond, hvis formål var at bygge og drive den nye teaterbygning.
Den nye sal er realiseret i samarbejde med Odsherred Kommune, fonde og foreninger. Den nye teatersal er blandt andet støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, den filantropiske forening Realdania samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. I februar 2020 blev det første spadestik taget.
På forkant – en 2025-strategi
Beslutningen om at flytte Odsherred Teater ind på hovedgaden er truffet med udgangspunkt i kommunens samlede udviklingsstrategi.
Odsherred Kommune er en af 25 kommuner, der har udviklet langsigtede strategiplaner som del af Realdanias kampagne ‘På forkant’.
Et af temaerne i Odsherreds 2025-strategi er de fremtidige roller for Nykøbing Sjælland, Vig og Asnæs; de tre tidligere hovedbyer. Her er det besluttet, at Odsherred Kommune vil satse på Nykøbing Sjælland som hovedby og katalysator for udviklingen ved at koncentrere aktiviteter og funktioner i centrum.