Er din virksomhed klar til den nye persondataforordning?

Advokat Holger Schöer. Foto: Kromann Reumert.
Advokat Holger Schöer. Foto: Kromann Reumert.

Den nye EU-persondataforordning, der er vedtaget af Europa-Parlamentet, træder i kraft i Danmark og øvrige EU-lande den 25. maj 2018. Forordningen har sat fornyet fokus på behandlingen af personoplysninger med nye krav til datahåndtering og

hårdere sanktioner ved overtrædelse af reglerne. Forordningen indeholder endvidere muligheder for at opretholde og indføre nationale særregler om behandling af persondata.

Reguleringen af persondata er relevant for alle virksomheder, der behandler, registrerer, opbevarer og videregiver persondata. Reglerne er derfor også af stor relevans for virksomheder inden for bygge- og anlægsbranchen.

Begrebet personoplysninger omfatter ifølge persondataforordningen art. 4, nr. 1, enhver form for information om en identificerbar fysisk person, der direkte eller indirekte kan identificeres, navnlig ved f.eks. et navn, et identifikationsnummer, lokaliseringsdata, eller et eller flere elementer, der er særlige for denne fysiske persons fysiske, fysiologiske, psykiske, økonomiske, kulturelle eller sociale identitet mv.

Sanktioner

Overtrædelse af reglerne i den nye persondataforordning kan have store konsekvenser for din virksomhed. Manglende overholdelse af reglerne kan bl.a. medføre bødestraf, erstatningskrav og/eller skade på virksomhedens omdømme og indtjening, f.eks. ved tyveri af data. Ifølge persondataforordningen kan der udstedes bøder til virksomheder på op til EUR 20 mio. eller med op til fire procent af virksomhedens samlede globale årlige omsætning i det foregående regnskabsår, såfremt dette beløb er højere end EUR 20 mio.

Forbered din virksomhed

Din virksomhed bør allerede nu lægge en strategi for, hvordan I vil sikre, at reglerne i persondataforordningen samt danske særregler efterleves. Den 21. juni 2016 offentliggjorde Datatilsynet et dokument, hvori tilsynet oplister 12 spørgsmål, som virksomheder med fordel kan anvende som tjekliste til forberedelse af den nye persondataforordningen. Din virksomhed bør overveje, om den har brug for et forebyggende compliance-tjek hos en kompetent rådgiver.

Relateret indhold