Corona-støtten skal holde hånden erhvervslivet. Sådan har det lydt fra blandt andre erhvervsminister Simon Kollerup (S). Og det er netop, hvad den har gjort, hvis man spørger direktør Henrik Mielke fra Enemærke & Petersen. Hans virksomhed har modtaget det absolut største corona-støtte-beløb fra staten i byggebranchen. Små 3,3 millioner kroner drejer det sig om, og det var i den grad tiltrængt, forklarer han.
– Vi har valgt den dyre løsning med hjemsendelser og løn i stedet for fyringer, for vi ønskede at holde på vores dygtige medarbejdere – også selv om der ikke var arbejde nok. Kompensationen fra staten dækker omkring 60 til 70 procent af det fulde beløb til lønomkostningerne, siger han.
Enemærke og Petersen er den eneste byggevirksomhed i top 100 over de største støttemodtagere ifølge en opgørelse fra Erhvervsstyrelsen, som Dagens Byggeri har fået aktindsigt i. Absolut største støttemodtager er Bestseller med mere end 44 millioner kroner. Selvstændige erhvervsdrivende figurerer ikke på listen.
Køkkenerne der forsvandt
Fraværet af andre byggevirksomheder i top 100 kan dog let forklares. Byggeriet som branche har ikke været særligt hårdt ramt af corona-krisen. Det viser flere opgørelser fra Dansk Byggeri med flere. Men her tager man ikke højde for de mere specialiserede entreprenører – og det er i den gruppe Enemærke & Petersen skal tælles, forklarer Henrik Mielke og løfter sløret for, hvorfor man er den entreprenør i landet, som har modtaget flest penge.
– Det skyldes to ting. For det første arbejder vi rigtig meget med lejlighedsrenoveringer. Men her går håndværkerne og arbejder, mens beboerne er hjemme, og de opgaver var nogle af de første, som blev sat på hold, siger han og uddyber:
– Et af vores andre store forretningsben er opsætningen af Ikea-køkkener. Men da Ikea lukkede, blev samtlige opgaver sat på pause, og vores folk stod uden noget at lave. Derfor søgte vi kompensation, siger direktøren, som godt vidste, at samfundet og dermed opgaverne skulle starte op igen på et tidspunkt.
Enemærke og Petersen valgte derfor hjemsendelsesmetoden, så man ikke fandt, at alle medarbejderne var smuttet til andre virksomheder, når køkken- og renoveringsarbejderne igen kunne gå i gang.
Betal tilbage hvad du kan
For Enemærke & Petersen har støtten altså hjulpet. Pr. 11. maj havde man desuden alle medarbejdere i gang igen, hvilket har affødt en ny opgave til Henrik Mielke. Støtten, hans virksomhed har modtaget, dækker nemlig fra 25. marts til og med 9. juni, og pengene er udbetalt. Det betyder, at direktøren skal til at tælle en pæn pose penge sammen, som skal retur til staten.
– Vi skal jo kun have støtte for de dage, hvor vores medarbejdere rent faktisk har gået derhjemme. Nu, hvor vi har været heldige og alle er begyndt på arbejde igen, skal en stor del af de 3,3 millioner betales tilbage igen, siger han.
Beløbet, der skal retur til staten, opgøres ifølge direktøren til cirka 1,1 millioner kroner.