Energisikkerhed: Grøn strøm skal flyde fra bornholmsk energiø

Den planlagte energiø ved Bornholm udvides nu fra 2 til 3 GW. Det vil sikre store mængder grøn strøm til Danmark - og nu også til Tyskland og resten af Europa.
Energiø Bornholm udvides fra 2 til 3 GW. Til sammenligning er der i Danmark i dag tilkoblet i alt 2,3 GW havvind. Foto: Getty Images
Energiø Bornholm udvides fra 2 til 3 GW. Til sammenligning er der i Danmark i dag tilkoblet i alt 2,3 GW havvind. Foto: Getty Images

Energiø Bornholm

  • – I dag er der sammenlagt 2,3 GW havvind etableret i hele Danmark.
  • – Energiøen udvides fra 2 til 3 GW havvind med fortsat forventet fuld idriftsættelse i 2030.
  • – Energiø Bornholm etableres med udgangspunkt i øen Bornholm og altså ikke som en kunstig ø (som der planlægges i Nordsøen).
  • – Med 3 GW vil energiøen kunne generere nok strøm til enten 3,3 mio. danske eller 4,5 mio. tyske husstandes elforbrug.
  • – På sigt skal energiøen kunne tilkoble teknologier, der kan lagre eller omdanne den grønne strøm til for eksempel grønne brændstoffer (gennem såkaldt Power-to-X).
  • – Udvidelsen betyder, at vindmøllerne placeres mellem 15 til 45 km fra den bornholmske kyst.
  • – Energinet skal forbinde Energiø Bornholm til eltransmissionsnettet i Danmark med et 245 km langt kabel mellem to nye stationer på Bornholm og Sjælland.
  • – Energinet arbejder på at tilkoble det bornholmske elnet til energiøen.
  • – Det kabel der skal forbindes mellem Danmark og Tyskland bliver omkring 470 km.

En bred politisk aftale – ‘Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022’ – sikrer, at Energiø Bornholm udvides fra 2 til 3 GW og fortsat skal snurre i 2030. Til sammenligning er der i Danmark i dag tilkoblet i alt 2,3 GW havvind. Med udvidelsen vil alene Energiø Bornholm mere end fordoble mængden af hav-vind i Danmark og komme et skridt nærmere energiuafhængighed fra Rusland.

Med aftalen er det ambitionen at femdoble Danmarks produktion af strøm fra havvindmøller inden udgangen af 2030.

Danmark og Tyskland har samtidig indgået en politisk aftale om etablering af et kabel fra energiøen til Tyskland. Det betyder, at der via et 470 km langt kabel kan sendes strøm fra energiøen direkte til det tyske elnet og videre ud til resten af Europa.

De politiske aftaler er store skridt på vej mod et stærkere energisamarbejde i Østersøen – hvilket også er fokus for det internationale Østersøtopmøde, som afholdes på Bornholm tirsdag den 30. august.

– Med udvidelsen af Energiø Bornholm og forbindelsen til Tyskland skruer vi op for udbygningen af vedvarende energi. Det er afgørende for klimaet, men også helt afgørende for Europas energiuafhængig fra Rusland. Det understreger endnu en gang Danmarks rolle som globalt grønt foregangsland, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Ønsker at høste det fulde havvindpotentiale

Det er regeringen, der sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet har indgået aftalen om udvidelsen.

Aftalepartierne ønsker at høste Danmarks fulde havvindpotentiale og det indebærer mere havvind både på den korte bane frem mod 2030 og på den lange bane frem mod 2050. Det vurderes foreløbigt, at der alene i den danske del af Nordsøen kan være potentiale for at udnytte mindst 35 GW havvind frem mod 2050. Det er 15 gange så meget havvind, som er installeret i Danmark i 2022.

Med etableringen af Energiø Bornholm følger desuden mulighed for både uddannelses- og arbejdspladser lokalt på Bornholm. Dertil arbejder Energinet for at tilkobles det bornholmske elnet til energiøen, hvilket vil sikre store mængder grøn strøm og øget forsyningssikkerhed til bornholmerne.

Tyskland betaler halvdelen

Aftalen med Tyskland er en ny type samarbejde, hvor omkostninger og gevinster forbundet med energiøen fordeles ligeligt mellem parterne. Det betyder, at begge parter bidrager til infrastrukturomkostningerne, og samtidigt at begge parter også får gavn af forsyningen af grøn strøm.

– Det dansk-tysk samarbejde er et flagskibsprojekt. Den grønne strøm fra Energiø Bornholm vil supplere den nationale strømproduktion og reducere vores afhængighed af at importere fossil energi. Med sådanne projekter, indgået med vores europæiske partnere, indfrier vi to mål på samme tid: europæisk energisikkerhed og klimaneutralitet, siger Tysklands økonomi- og klimaminister Robert Habeck.

På baggrund af den politiske aftale skal Energinet, der er TSO (Transmission system operator) i Danmark og 50Hertz, der er TSO i Tyskland, nu indgå aftale om den konkrete udformning af aftaleindholdet.

Det er forventningen, at udbudsrammerne for havvindsudbygningen ved Energiø Bornholm fastsættes inden udgangen af 2022.

Relateret indhold