Energiø Bornholm
- – Energiøen udvides fra 2 til 3 GW havvind med forventet fuld idriftsættelse i 2030.
- – Etableres med udgangspunkt i øen Bornholm og altså ikke som en kunstig ø (som det planlægges i Nordsøen).
- – Med 3 GW vil energiøen kunne generere nok strøm til enten 3,3 mio. danske eller 4,5 mio. tyske husstandes elforbrug.
- – På sigt skal energiøen kunne tilkoble teknologier, der kan lagre eller omdanne den grønne strøm til for eksempel grønne brændstoffer (gennem såkaldt Power-to-X).
- – Udvidelsen betyder, at vindmøllerne placeres mellem 15 til 45 km fra den bornholmske kyst.
- – Energinet skal forbinde Energiø Bornholm til eltransmissionsnettet i Danmark med et 245 km langt kabel mellem to nye stationer på Bornholm og Sjælland.
- – Energinet arbejder på at tilkoble det bornholmske elnet til energiøen.
- – Et 470 km langt kabel skal fragte el fra energiøen til Tyskland.
Selvom de mere end 220 km kabler til Energiø Bornholm – 209 km søkabel, 5 km landkabel på Bornholm og ca. 12 km landkabel på Sjælland – først påbegyndes lagt i efteråret 2025, er energiøen allerede udset til at have potentiale til at skabe lokal grøn vækst og samtidig udvikle Danmarks grønne styrkeposition.
Det er netop erhvervspotentialerne, der var baggrunden for, at erhvervsminister Morten Bødskov mandag lagde vejen forbi øen i Østersøen.
Ministeren besøgte her virksomheder og organisationer, som kan udnytte de grønne erhvervspotentialer, samt holdt møde i partnerskabet bag erhvervsfyrtårn Bornholm, hvor staten samarbejder med lokale aktører om i fællesskab at realisere potentialerne.
Erhvervsminister Morten Bødskov udtaler:
– Arbejdet med erhvervsfyrtårnet på Bornholm er et godt eksempel på, hvordan den grønne omstilling er en mulighed for erhvervsudvikling, som kan styrke lokalsamfund i hele Danmark. Når vi mødes i dag, er det for at drøfte de videre skridt i udviklingen af erhvervsfyrtårnet og styrke samarbejdet om at skabe en grøn dansk styrkeposition.
Under besøget drøftede ministeren bl.a. tankerne om at etablere en erhvervspark, som kan udnytte potentialerne i den politiske aftale bag Energiø Bornholm, arbejdet med at etablere et stærkt miljø for studerende, iværksættere og virksomheder i det gamle Rønne Elværk, og potentialerne for udvikling og eksport af nye energiteknologiske løsninger.
Rammerne for etableringen af Energiø Bornholm blev lagt med den politiske aftale om danmarkshistoriens største havvindsudbud i slutningen af maj 2023.
Energiø Bornholm vil dermed alt andet lige mere end fordoble mængden af havvind i Danmark ift. den nuværende udbygning. Samtidig vil aftalen om energiøen medføre store muligheder for grøn vækst på Bornholm.
Læs også: Grøn strøm skal flyde fra bornholmsk energiø
Energiø Bornholm bliver banebrydende
Partnerskabet for det bornholmske erhvervsfyrtårn består foruden staten af et lokalt konsortium for erhvervsfyrtårnet med en lang række lokale og nationale aktører, Erhvervshus Hovedstadens filial på Bornholm samt Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Medlem af partnerskabet Ulrik Stridbæk, der er chef for energiøkonomi i Ørsted, var også med på Bornholm:
– Ambitionerne i det bornholmske erhvervsfyrtårn er store. Vi mener at energiøer der agerer knudepunkt for havvind, brint og samhandel mellem lande er en forudsætning for at lykkes med den grønne omstilling. Energiø Bornholm bliver banebrydende i det nye koncept og skal være springbræt for udnyttelse af havvindens enorme potentiale, siger han.