Energi-koncern opkøber og investerer: Dét er nøglen til at komme ud af krisen

Efter at være involveret i en 12 mio. kroner stor investering i danske Solartag har koncernen Andel købt Tryggevælde Solpark, der producerer energi svarende til elforbruget i 15.000 husstande.
Andels datterselskaber repræsenterer hvert sit område i energisektoren: Elnetselskaberne Cerius og Radius, ladeoperatøren Clever, energiselskabet Andel Energi, handelsselskabet Energi Danmark og fibernetselskabet Fibia.
Andels datterselskaber repræsenterer hvert sit område i energisektoren: Elnetselskaberne Cerius og Radius, ladeoperatøren Clever, energiselskabet Andel Energi, handelsselskabet Energi Danmark og fibernetselskabet Fibia.

Danmark får i fremtiden brug for mere energi fra vedvarende energikilder, og derfor har Energi- og fibernetkoncernen, Andel, købt Tryggevælde Solpark, der ligger ved Faxe.

Med købet fra European Energy udbygger koncernen sin position som producent af vedvarende energi.

– Solen er ny energikilde for os, idet vi hidtil har fokuseret stærkt på produktion af vedvarende energi fra vind. Dette engagement fastholder vi – blandt andet via arbejdet med den kommende energiø i Nordsøen, og så investerer vi strategisk i en bred værdikæde, siger adm. direktør for Andel, Jesper Hjulmand.

Andels ejerkreds består af godt 400.000 sjællandske andelshavere, mens ca. 1900 kolleger har ansvaret for de daglige opgaver.

Datterselskaberne repræsenterer hvert sit område i energisektoren: Elnetselskaberne Cerius og Radius, ladeoperatøren Clever, energiselskabet Andel Energi, handelsselskabet Energi Danmark og fibernetselskabet Fibia.

Læs også: Pensionsselskab indgår den største aftale om ladestandere

European Energy har udviklet, opført og drevet Tryggevælde Solpark, som producerer ca. 60 mio. kilowatt-timer om året. Det svarer i runde tal til elforbruget i 15.000 husstande. Parken dækker et areal svarende til ca. 100 fodboldbaner.

I forbindelse med handlen overtager Andel et 30-årigt lejemål på jorden, mens European Energy fortsat vil stå for driften af Tryggevælde Solpark, som har en energikapacitet på 55 MW og har været i produktion siden januar 2022.

Parterne ønsker ikke at oplyse finansielle forhold omkring handlen.

Brug for smarte løsninger, der reducerer CO2-udslip

Generelt står Andel-koncernen stærkt i eldistribution og kundeløsninger inden for energi, fiber og opladning af elbiler.

Energiproduktionen kommer fra havvindmølleparken Rødsand 2 samt medejerskab af Ørsted.

Og så sent som få dage inden nytår kunne koncernen, der sammen med Sparekassen Sjælland-Fyn også står bag Impagt Invest Sjælland, melde om en investering på 12 mio. kroner i den danske virksomhed Solartag, som leverer egenudviklede tagløsninger medintegrerede, usynlige solceller.

– Der har aldrig været så stort et behov for en omstilling af energisystemet som netop nu. Det er akut, og nøglen til at komme ud af den klima- og energikrise, vi står midt i. Vi skal væk fra fossile brændsler ved at øge vores produktion af vedvarende energi. Her er løsninger som Solartags integrerede og usynlige solceller en vigtig del af vejen frem. Vi har nemlig brug for smarte løsninger, der reducerer vores CO2-udslip, siger Jesper Hjulmand.

Relateret indhold