Energi-fest ved Aabenraa: Opstarter PtX-anlæg og indvier solcelleanlæg

I Kassø er arbejdet med at opføre verdens første e-metanolanlæg netop gået i gang, og samtidig indvies et 300-hektar stort solcelleanlæg.
Første spadestik til byggeriet af PtX-anlægget blev blandt andet overværet af medlem af Europaparlamentet Morten Helveg Petersen og borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen. Foto: Aabenraa Kommune.
Første spadestik til byggeriet af PtX-anlægget blev blandt andet overværet af medlem af Europaparlamentet Morten Helveg Petersen og borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen. Foto: Aabenraa Kommune.

I Kassø uden for Aabenraa markerede European Energy byggeriopstarten af deres PtX-anlæg og indvielse af deres 300-hektar store solcelleanlæg.

Læs mere: Månedens Top10: Her bygger de verdens største e-metanolanlæg til 1,5 mia. kroner

Dermed understreger Aabenraa Kommune, at den er en af landets førende kommuner, når det kommer til vedvarende energi:

– I Aabenraa Kommune vil vi den vedvarende energi, og jeg er stolt over, at vi i dag fik indviet et solcelleanlæg i denne skala. Læg dertil opstart på byggeriet af verdens første e-metanolanlæg, som allerede har kunder i international klasse klar til at modtage den brændstof, der bliver produceret, lød det fra borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen.

Har kvadratmeterne til mere

Borgmester lagde i sin tale også vægt på det gode samarbejde over flere byrådsperioder mellem Aabenraa Kommune og European Energy:

– Projekterne i Kassø er i en stor, international skala, og de (European Energy, red.) er med til at cementere Aabenraa Kommune som en kommune, hvor vi rent faktisk handler på den grønne omstilling. Vi går i dialog med virksomheder, der specialiserer sig i vedvarende energi, og vi prioriterer det i politiske strategier og politisk vedtagne lokalplaner.

Læs også: Flensborg vil være klimaneutral senest i 2035 – Innargi er på opgaven

Vi har kvadratmeterne i kommunen, og en tur rundt i kommunen vil vise, at det ikke kun er på tegnebrættet, vi planlægger den vedvarende energi, siger Jan Riber Jakobsen.

Klar til internationale kunder

Fra adm. direktør i European Energy, Knud Erik Andersen, lød det:

– Vi er glade for det samarbejde, vi har haft med Aabenraa Kommune. Lige fra godkendelsen af lokalplanen på både solcelleanlægget og PtX-anlægget til det smidige samarbejde, vi har haft med Aabenraa Kommunes forvaltning om sparring og spørgsmål til projekterne.

Læs også: DI presser kommunerne: Skal op i et højere grønnere gear

– Nu ser vi frem til at producere vedvarende energi på forskellige måder i Kassø til vores internationale kunder som Lego-koncernen, Novo Nordisk, Circle K og Maersk.

Relateret indhold