En skuffende energiaftale

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2018 - og frem mod 2019. I dag adm. direktør Lene Espersen, Danske Arkitektvirksomheder.
Administrerende direktør Lene Espersen, Danske Ark. Pressefoto.
Administrerende direktør Lene Espersen, Danske Ark. Pressefoto.

På de ydre linjer har Danske Arkitektvirksomheders opmærksomhed fra starten af 2018 været rettet mod de mange konsolideringer i branchen, herunder ÅF’s opkøb af Gottlieb Paludan, SWECO’s opkøb af Årstiderne Arkitekter, Perkins Will’s opkøb af Schmidt Hammer Lassen, fusioner mellem arkitektvirksomheder og senest COWI’s køb af Arkitema.

Tendensen med at samle flere rådgivningsydelser i samme virksomhed er først og fremmest båret af ønsket om vækst, internationalisering, behovet for flere kompetencer i en digitaliseret verden, samt bygherrers ønske om en ‘one stop shop’. Og ingeniørvirksomhedernes erkendelse af at arkitektkompetencerne er afgørende i en fremtid, hvor flere og flere af ingeniørydelserne vil blive digitaliserede, hvorimod de kreative ydelser bliver de sværeste at erstatte af en algoritme. Det er en udvikling, vi følger tæt, og som vi, også som brancheorganisation, må forholde os til.

På den politiske scene har vi i Danske Arkitektvirksomheder – i den positive ende af skalaen – modtaget det kreative vækstteams anbefalinger, hvor meget af det input Danske Arkitektvirksomheder havde bidraget med, er inkluderet i anbefalingerne. Ligeledes er det meget positivt, at der nu indføres et to-kuvert system i offentlige udbud, så vi sikrer, at kvalitet og pris vægtes fair og rimeligt i forhold til de rammer udbuddet er formuleret omkring.

Til gengæld har det været skuffende at opleve – først regeringen og derefter et samlet folketing – indgå en energiaftale, hvor der er afsat utrolig lidt til energieffektivisering af bygninger. Det er uambitiøst og et udtryk for, at byggeriets rolle i energiforsyningen ikke står klart nok for beslutningstagerne. Der har vi en vigtig opgave foran os! Ligeledes er regeringens klimaudspil blottet for initiativer på byggeriets område, og det arbejder vi ihærdigt på at forandre.

Samtidig har vi dog også noteret os, at ‘miljø og klima’, i de nyeste meningsmålinger nu, sammen med ‘sundhed’, er helt i top hos befolkningen. Et tigerspring som bliver interessant at følge og som vil lægge et vis pres på politikerne – ikke mindst i forbindelse med det Folketingsvalg, vi skal have senest til juni.

I 2019 vil vi naturligvis være opmærksom på det kommende Folketingsvalg, og på hvordan en kommende regering vil fremme vækst og bæredygtig udvikling. Vi vil være særligt opmærksomme, på hvordan politikerne konkret udmønter de afsatte midler til at fremme energirenoveringer i bygninger, erhverv og kommuner, ligesom vi tror 2019 bliver året hvor FN’s 17 verdensmål for alvor omfavnes af samfundets aktører, herunder erhvervsliv og ikke mindst vores egen branche.

Relateret indhold