En milepæl for byggebranchen

Danmarks Statistiks seneste opdatering er glædelig læsning for bygge- og anlægsbranchen.
Danmarks Statistiks graf viser konjunkturindikatorens udvikling over tid.
Danmarks Statistiks graf viser konjunkturindikatorens udvikling over tid.

Bygge- og anlægsbranchen er i den bedste form siden starten af 2008. Det fremgår af den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik, der viser, at den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er steget fra minus 4 i januar til minus 1 i februar.

Dansk Byggeri hæfter sig ved, at det især er forventningerne til beskæftigelsen i februar-april i forhold til november-januar, som trækker op. Men også ordrebeholdningen har udviklet sig positivt.

– Det er meget glædeligt, at det går fremad med forventningerne til beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen, og ifølge Danmarks Statistik er den såkaldte sammensatte konjunkturindikator steget til det højeste niveau siden februar 2008 – altså det højeste niveau i de seneste seks år, siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri.

Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving, men Danmarks Statistik oplyser dog, at udviklingen kan være påvirket af den milde vinter. Og det giver Finn Bo Frandsen dem ret i.

Samme ordrebeholdning

– For der er endnu ikke tale om en konjunkturbetinget vækst i bygge- og anlægsaktiviteten, siger Finn Bo Frandsen og henviser til Dansk Byggeris seneste konjunkturanalyse.

Ifølge Danmarks Statistik har bygge- og anlægsbranchens ordrebøger pr. primo februar 2014 arbejde til 4,2 måneder, hvilket er lidt mindre end måneden før, hvor der var ordre til 4,5 måneders produktion. Ordrebeholdningen i år er af samme omfang som i februar 2013.

– Når man sammenligner størrelsen af ordrebeholdningerne nu og for et år siden, så er der således ikke tale om nogen fremgang, selv om konjunkturbarometret er kommet op på det højeste niveau i seks år, fastslår Finn Bo Frandsen.

Bygge- og anlægsentreprenørerne ligger langt over gennemsnittet for branchens ordrebeholdning, da de to delbrancher har henholdsvist 6,9 og 7,9 måneders produktion i ordrebøgerne i februar 2014.

Relateret indhold