Rekuttering af kvalificeret arbejdskraft er en udfordring, hvis man spørger de danske el-installatører. 32 procent mener, at det er den største udfordring netop nu. Samtidig var der i foråret over 680 elektrikerstillinger, der ikke blev besat.
Det er et problem, mener Tom Lindqvist, der er administrerende direktør hos installatørvirksomheden Høyrup & Clemmensen.
Hos os har hver enkelt medarbejder en individuel uddannelsesplan, og vores lærlinge får mulighed for at bruge deres specialer inden for eksempelvis sikring og bygningsautomation som en karrierevej.
Lærlingeansvarlig Casper Kjærgaard Høyrup & Clemmensen
– Hvis vi ønsker at øge vores aktivitetsniveau og omsætning i fremtiden, bliver vi nødt til at se på, hvordan vi selv kan tiltrække den nødvendige arbejdskraft. Det handler om langsigtede løsninger, og derfor er lærlinge i dag en meget aktiv del af vores rekrutteringsindsats, siger Casper Lindquist.
Lærlinge udgør virksomheden
For virksomheden er det vigtigt at vide, hvad man arbejder med. Ifølge Tom Lindquist udgør det en kultur i virksomheden.
– Hos os har alle projektledere og afdelingschefer en lærlingeuddannelse som grundlag. Vi er alle startet der. Derfor er det oplagt at gøre lærlinge til grundlaget for vores rekruttering, siger Tom Lindkvist.
Det skal blandt andet gøres via specialiserede indsatser og og en mentorordning. Det mener Casper Kjærsgaard, der er lærlingeansvarlig i firmaet.
– Vi betragter svendebrevet som et bevis på, at man er klar til videreuddannelse. Hos os har hver enkelt medarbejder en individuel uddannelsesplan, og vores lærlinge får mulighed for at bruge deres specialer inden for eksempelvis sikring og bygningsautomation som en karrierevej. Det skaber et stort engagement, at vi som virksomhed har fokus på medarbejdernes faglige udvikling, siger Casper Kjærsgaard.
Branchen er blevet mere moderne
I dag er jobbet som elinstallatør meget mere end bare at sætte stikkontakter op. Der er kommet anderledes og mere moderne bygningsinstallationer, og derfor er det samtidig nødvendigt for Høyrup & Clemmensen at få de unge lærlinges viden.
– Som moderne elinstallatør har vi brug for de unges viden om nye og intelligente bygningsinstallationer, for at kunne følge med. Vi har brug for dygtige digitale praktikere, der kan bruge både hænder og hoved. Når vi vælger at bruge tid på vores lærlinge, er det derfor en investering i fremtiden, som vi oplever er rigtigt godt givet ud, siger Casper Kjærsgaard.
Mange lærlinge grundlægger udvikling
Tidligere i år kom der det krav, at 3,4 procent af de ansatte i en virksomhed i bygge- og anlægsbranchen skulle være lærlinge. Her prøver Høyrup & Clemmensen at gå forrest, da cirka 17 procent af firmaets ansatte er lærlinge.
– Det er vores forventning, at vi fremover kan rekruttere størstedelen af vores kommende elektrikere blandt vores lærlinge. Vi tror på, at de mange lærepladser er grundlaget for, at vi kan bevæge os med udviklingen og sikre fremgang, siger Tom Lindquist.