Om dronerne
- Der bliver fløjet med to droner.
- De flyver i 80-100 meters højde, og beboere tæt på vil muligvis kunne høre en svag brummen fra dronerne.
- Den største vejer 8 kg, hvoraf 3 kg er batterier. Den har en diameter på 141 cm fra propelspids til propelspids.
- Dronerne tager ingen almindelige billeder. De måler kun elektromagnetisk stråling i bølgelængderne 7,5 – 14 ?m med en termisk sensor. Intensiteten omregnes til en faktisk temperatur. Hver temperatur tildeles en farve og deraf opstår termografibillederne.
- Dronerne styres af Drone Systems for Hofor. Der skal to personer til for at styre dem og udføre termograferingen.
Det siger sig selv, at når man har 2888 kilometer fjernvarmerør – som tilfældet er for Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab – er det noget af en opgave at holde øje med, om der skulle opstå lækager. Derfor tog Hofor i december 2016 droner i brug i kampen for at finde utætheder og varmetab i rørene – i første omgang over Vanløse og Brønshøj/Husum. Det skriver Hofor i en pressemeddelelse.
Dronerne er udstyret med et varmesøgende kamera og efter at have taget cirka 500.000 billeder kunne man stykke et termisk kort sammen, der viser, hvor der er unormalt høje temperaturer i undergrunden og derfor risiko for et varme- og vandtab fra fjernvarmerørene.
Til gavn for forbrugerne
Når Hofor lægger nye fjernvarmerør, er de udstyret med alarmtråde, som er en nyere teknologi, der kan registrere eventuelle lækager. Men da flere af rørene under København er af ældre dato, findes denne mulighed ikke i disse rør.
Det var derfor Hofors klare håb, at man med dronerne hurtigt kunne få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder. Sektionsleder i Hofor Bo Jensen Møller er positivt overrasket over resultaterne.
– Dronerne har lokaliseret 44 steder, som højst sandsynligt er utætheder i rørene under Vanløse og Brønshøj/Husum. Vi har allerede været ude ved de første steder, som ganske rigtigt har vist sig at være lækager, som vi nu er ved at reparere, siger han.
Hofor oplyser, at der er tale om lækager, man nok ellers ikke ville have fundet eller i hvert fald ville have været længere om at opdage, da mange af rørene i villakvartererne løber i folks haver, hvor det er næsten umuligt at måle med håndholdte varmefølsomme kameraer.
– Med hjælp fra dronerne får vi langt hurtigere et præcist overblik over, hvor der kan være utætheder og få dem repareret. På den måde minimerer vi vores tab og kan bedre planlægge vedligehold af ledningsnettet. Alt sammen til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne, siger Bo Jensen Møller.
Succesen fortsætter
Resultaterne fra Vanløse og Brønshøj/Husum er så gode, at Hofor nu har valgt også at foretage termograferinger via droner i andre dele af hovedstaden. Det drejer sig i første omgang om villakvartererne i Valby og Sydhavnen. Derefter kommer turen til Amager og Østerbro, hvor der ligeledes er villakvarterer.
Arbejdet med at få tilladelser til de nye flyvninger er godt i gang og planlægningen af flyvningerne ligeså.
– Vi regner med at begynde i Valby her i februar, fortæller Bo Jensen Møller.
Der er en række forhold, der skal være i orden for at få brugbare resultater, når man termograferer med droner. Det skal være koldt og mørkt, der må ikke være for meget vind, og asfalten må ikke være våd. Derfor bestræber Hofor sig på at gennemføre alle flyvningerne her i løbet af foråret.