Tirsdag 15. november udmåles dommen over Lars Blaaberg ovenpå dennes ageren i front for bygherrerådgiveren V2C omkring PFA-projektet Redmolen, nu Nordø.
Den tidligere partner i V2C er sigtet for det lidet mundrette “bestikkelse mellem parter i den private sektor”, også kaldet returkommission. Strafferammen går op til fængsel i fire år, men levner også mulighed for bødestraf. Lars Blaaberg har valgt at føre sagen som en tilståelsessag.
Men dommen bliver ikke et punktum, snarere et komma. Yderligere tre sigtede er venter på afgørelser. Men det vender vi tilbage til. For hvis man ikke er helt med på, hvad historien om PFA, Redmolen og V2C rummer, kan man danne sig et overblik lige her.
5. marts kom politianmeldelsen
Sagen brød ud i lys lue, da det i foråret 2020 blev afsløret, at V2C var politianmeldt. Indtil da var virksomheden primært kendt for sin nærmest meteoriske vækstkurve, som placerede den solidt som en af Børsens Gazeller flere år i streg.
Anmeldelsen blev indgivet af pensionskassen PFA. De havde hyret V2C som bygherrerådgiver på det enorme projekt Nordø, hvor 55.000 etagemeter boliger, kontor og erhverv skulle opføres i Københavns Nordhavn.
Samlet projektsum: 2,6 milliarder kroner. Og det var her en underentreprenør oplevede at blive afkrævet returkommission.
Pihl whistleblowede første gang
Det var konsortiet Pihl og Søn, som havde råbt vagt i gevær. Hvis de ville vinde en opgave på Redmolen til en værdi af 700 millioner kroner, skulle de have betalt V2C penge under bordet.
I stedet tog forelagde Pihl beviserne for PFA, som altså traf foranstaltninger til en politianmeldelse. Pihl og Søn endte med at vinde opgaven foruden en anden entreprise på Nordø til en samlet værdi af cirka 1,5 milliard kroner.
WR Entreprise i klemme
En entreprenør, som ikke valgte at gå til PFA – og som derfor også måtte se sig politianmeldt var WR Entreprise fra Herlev.
Dokumentet, der startede hele affæren, havde indehaver Willy Rasmussens navn på sig. Her kan man se, at et beløb på to millioner kroner er overført fra WR Entreprise til V2C. Altså fra underentreprenør til bygherrerådgiver.
Willy Rasmussen udtalte sig i den forbindelse til DR Nyheder og kaldte pengene for et lån, men fik aldrig dokumenteret den påstand overfor mediet.
Ransagning hos advokater
25. juni skete en ny udvikling i sagen. Københavns Politi oplyste, at fire personer var blevet anholdt ved en koordineret aktion. En af dem var medstifter Peer Kisbye, der oprindeligt stod bag V2C sammen med Lars Blaaberg.
V2C’s praksis med returkommissioner havde imidlertid ikke kunnet lade sig gøre uden betragtelig advokatbistand. En af de andre anholdte var advokat hos DLA Piper. Der var samtidig med anholdelserne blevet ransaget flere adresser rundt om i landet. Heriblandt to advokatkontorer.
27. august gik V2C konkurs
Politiets arbejde nåede dog ikke at redde V2C. Selv om Lars Blaaberg var udtrådt af virksomheden allerede i oktober 2019, kom man ikke i mål med en “turn around”.
Tak for seks gode år, skrev V2C i en pressemeddelelse, som de udsendte 27. august. Her måtte selskabet kaste håndklædet i ringen.
Lars Blaabergs advokat argumenterer for en betinget dom.