Med forårets komme har stemningen på boligmarkedet ændret sig til det bedre. Ikke dermed sagt, at bunden er nået – for det er den ikke endnu. Men der har tilsyneladende indfundet sig en tilstand af “damage control”, hvor udfordringerne er mere overskuelige end i efteråret.
Mens efteråret 2022 var præget af stor usikkerhed, er der en væsentligt større tilstand af afklarethed på boligmarkedet nu. I efteråret var boligprisfaldet kun lige begyndt, boligrenterne bevægede sig kun én vej, opad – og der var noget mere dystre prognoser for inflation, energipriser og arbejdsmarked.
Heldigvis er det ikke gået så galt. Energipriserne er faldet, og særligt arbejdsmarkedet viser stor modstandskraft. Og så længe bunden ikke går ud af arbejdsmarkedet, går den heller ikke helt ud af boligmarkedet.
De seneste boligpristal fra Finans Danmark viser et gennemsnitligt fald på 10,8 procent i ejerlejlighedspriserne fra 2. kvartal 2022 til 4. kvartal 2022, og et prisfald på 8,3 procent for parcelhuse i samme periode.
Dermed ligger Danmark i den høje ende i Europa, hvad boligprisfald angår, næsten kun overgået af Sverige.
Danmark var så til gengæld også et af de lande, der oplevede de allerkraftigste boligprisstigninger under corona-nedlukningerne. Og objektivt set, er det ikke rimeligt at kalde det en krise på boligmarkedet, fordi toppen af de prisstigninger, som indtraf under en helt usædvanlig gunstig og historisk unik periode på boligmarkedet, nu er barberet væk, og priserne er tilbage på 2020-niveau.
Dermed ikke sagt, at en hel del boligkøbere ikke er kommet i klemme og fortsat kan komme det, hvis man er kommet ind på markedet på et uheldigt tidspunkt – eller måske er ved at brænde inde med et sommerhus osv.
Men hvis man skal skære ind til benet, så er den væsentligste malurt i bægeret på boligmarkedet her og nu, den store usikkerhed, der opstår ved de forsinkede og skandaliserede ejendomsvurderinger, der gør at langt de fleste boligejere spiller med blind makker omkring kommende prisudvikling og skattebetaling.