Om bygningen
- – Holckenhus ligger lige overfor Glyptoteket i København
- – Det er en historicistisk bygning opført fra 1890 – 1893
- – Tegnet af arkitekten Philip Smidth
– Vi havde godt hørt vindene blæse, men man bliver jo lidt slået ud.
Sådan lyder det fra Kaspar Bonnén, talsmand for kunstnerfællesskabet i Holckenhus, dagen efter et flertal i Københavns Kommunes borgerrepræsentation blev enige om at godkende kapitalfonden Blackstones byggetilladelse.
Det betyder kort fortalt, at kapitalfonden, som har opkøbt ejendommen, har fået lov til at renovere den historiske ejendom Holckenhus, og herunder også lave tag-ateliererne hvor malere som P.S. Krøyer og Emil Nolde har malet, om til lejligheder.
Kan skrives i lokalplan
Men lignende tilfælde kan forhindres fremover. Det mener i hvert fald en af de politikere, der har kæmpet Holckenhus-beboernes sag, Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti.
For i øjeblikket er kommuneplanen for Københavns Kommune de næste 12 år under tilblivelse. Og her er der chance for at skrive sig ud af lignende scenarier som Holckenhus, mener han.
– Der er mulighed for at få taget hensyn til det her i kommuneplanen i relation til lokalplanen. Det er klart, at det hænger sammen, og det vil jeg helt sikkert kæmpe for, at det skal der være fokus på, siger Finn Rudaizky til Dagens Byggeri.
Samtidig mener han, det er en sag for hans politikerkolleger i Folketinget, som han også tror på, vil arbejde videre med løsninger, efter sagen om Holckenhus har vakt opsigt.
– Jeg tror, det her får den konsekvens, at der bliver mere tempo på i Folketinget i forhold til at finde en løsning, siger han.
Står der allerede
Kaspar Bonnén understreger, at han og Holckenhus-beboerne har været rigtig glade for Finn Rudaizkys støtte og opbakning i sagen. Men han giver dog ikke meget for håbet om, at kommuneplanen kan gøre forskel.
– Det er jo allerede skrevet ind i den gamle kommuneplan. Den som gælder nu. Og det er jo sket alligevel. Så der skal mere til end visioner og tomme skåltaler, siger Kaspar Bonnén.
Han efterlyser, at kommunen får en mulighed for at gennemgå bygninger, som bliver opkøbt, før de bliver gennemrenoveret.
– Der må være en del ejendomme, man kan forestille sig, har et kulturhistorisk islæt, man ønsker at bevare, uden at bygningerne er fredede. Og så synes jeg, man må spørge: Har kapitalfonde virkelig ikke andet ansvar end overfor deres aktionærer? spørger Kaspar Bonnén retorisk.
Sagen ikke undersøgt til bunds
Renoveringen af Holckenhus har kunstnerfællesskabet forsøgt at forhindre i månedsvis. De har gjort indsigelser overfor Københavns Kommune, og senest har de været til møde med boligminister Kaare Dybvad (S) om muligheden for at ændre på lovgivningen.
Men som det ser ud nu, er der ikke lovhjemmel for kommunen til at sætte nogen begrænsninger for renoveringen, når kapitalfonden ejer bygningen. Sådan fremgik det af indstillingen fra Teknik- og Miljøforvaltningen til torsdagens møde. Og det var på den baggrund, flertallet blev enige om at give tilsagn til byggetilladelsen.
Finn Rudaizky kan godt acceptere, at flertallet er imod hans mening, men han mener, sagen er blevet besluttet på et tyndt grundlag.
– Jeg mener ikke, man har undersøgt og belyst sagen til bunds, før vi tager denne her beslutning. Jeg har ikke set de paragraffer, der gør, at kommunen ikke kan sætte begrænsninger, siger Finn Rudaizky og fortsætter:
– Man har heller ikke taget stilling til fredningen, før man tager beslutningen, og det synes jeg er at tage beslutning på forkerte oplysninger, siger han.
Håb om løsning
Bygningen er ikke fredet, og kunstnerfællesskabet har ikke søgt om fredning før Blackstone opkøbte, fordi de, efter eget udsagn fik at vide, at det ville være svært at få igennem.
– Vi har fået at vide før, at man ikke freder dele af en bygning, og at det derfor ville blive svært at få fredet ateliererne, siger Kaspar Bonnén.
Men i processen omkring renoveringen sendte beboerne og kunstnerfællesskabet en begæring om fredning af bygningen afsted til Slots- og Kulturstyrelsen. Den er fortsat under behandling, hvor Slots- og Kulturstyrelsen, ifølge Kaspar Bonnén, mangler endnu mere dokumentation for at kunne tage en beslutning om fredningen.
– Vi har stadig et håb om, at der kommer en løsning et eller andet sted fra, som vi ikke kender nu, siger han og fortsætter:
– Vi har kæmpet hårdt, og vi er rigtig stolte af det arbejde, vi har lavet. Vi håber, at vi har fået rejst en problematik omkring de her kapitalfonde, der opkøber ejendomme og istandsætter uden fokus på kulturarv.
I øjeblikket er Københavns Kommunes kommuneplan på vej i offentlig høring.