2018 har været et spændende år. Det er mit indtryk, at det også i byggebranchen har været et af de bedre år med fyldte ordrebøger og masser af spændende projekter at tage fat på.
Regelforenklingerne i BR18 trådte i kraft 1. januar 2018. Det tager tid, at få et nyt bygningsreglement rullet fuldt ud, og vi har derfor ikke set det fulde potentiale endnu, men jeg synes, det ser lovende ud for at nå målet om, at det skal være nemmere at bygge i Danmark. Med BR18 har vi fokuseret på at få ændret flere krav til funktionskrav, så de danske byggeregler bliver mere fleksible og giver mulighed for innovative løsninger, samtidig med at der bygges sundt og sikkert. Og jeg håber, at vi med BR18 har fået et enklere, mere gennemskueligt og tilgængeligt regelsæt, så det er mere klart, hvad der er regler, og hvad der er vejledning. Jeg ser derfor frem til at se, hvordan byggeriet udvikler sig i 2019, og hvordan BR18 fungerer i praksis, når alle led i byggeprocessen har fået den nye struktur helt ind under huden.
Problematisk sagsbehandling
Tingene er gået stærkt i 2018 – også i byggeriet, og det er blevet tydeligt, at der har været og dels stadig er en udfordring med den kommunale sagsbehandling i byggesager.
Det er et problem, at byggebranchen møder forskellige dokumentationskrav og kompetenceniveauer i landets forskellige kommuner, og det er også derfor, vi har afskaffet den tekniske sagsbehandling i kommunerne, så det fremadrettet er erfarne private rådgivere, der skal dokumentere, at sikkerheden i byggeriet er i orden.
Håbet er, at det afhjælper nogle af udfordringerne med sagsbehandlingstiden. Formålet med regelforenklingerne og de nye ordninger er, at det skal være lettere for branchen at effektivisere byggeriet og opnå bedre og billigere løsninger.
Rammerne skal sikres
Og når vi nu ser fremad, så er det min forventning, at 2019 også vil byde på fyldte ordrebøger og masser af opgaver.
Jeg ser det som en af mine vigtige opgaver at sikre, at byggebranchen har de rigtige rammer, og at reglerne er tilpasset, så I som branche kan levere konkurrencedygtige løsninger og fortsætte med at tænke innovativt og smart og fortsætte væksten. Derfor ser jeg også frem til, at jeg i starten af 2019 kan præsentere en ny strategi for digitalisering af byggeriet.
Strategien skal være retningsgivende for byggeriets brug af digitale løsninger og understøtte brugen af de mange teknologiske muligheder, der findes, så vi kan prioritere og udnytte dem i større omfang end i dag, så produktiviteten og effektiviteten øges.
Og det har vi brug for. For ser vi længere ud i fremtiden, kan jeg i kraft af min rolle som boligminister se udfordringer, som I kan være med til at løse. Nemlig den høje efterspørgsel efter boliger særligt i de største byer, hvor markedet har svært ved at følge med efterspørgslen.
Behov for 73.000 nye boliger
Boligpriserne stiger, og især hovedstaden er udfordret. Derfor var det også med glæde, at vi kunne præsentere planerne for Lynetteholmen, som mange af jer forhåbentlig vil stifte nærmere bekendtskab med i fremtiden, når der skal bygges mange nye boliger til københavnerne.
Vores boligmarkedsanalyse viser, at der er behov for 73.000 nye boliger i hovedstadsområdet inden 2025 og endnu flere boliger derefter. Der er særligt behov for og efterspørgsel efter små kvalitetsboliger, hvilket vil ændre måden at bygge boliger på, når kravene til fremtidens boliger er småt, men godt. Det kræver innovativ tænkning og byggeri på nye måder for at skabe et boligmarked med plads til alle og forskellige behov. Og det kommer forhåbentlig til at betyde fyldte ordrebøger til jer i mange år fremover.
Afbureaukratisering
Byggeriet udgør en stor del af dansk økonomi, og byggebranchens udfordringer, vilkår og digitale omstilling er derfor et samfundsanliggende. Min rolle som bygningsminister er at gøre det lettere og billigere for byggebranchen at bygge, og jeg håber derfor, at vores arbejde med at afbureaukratisere byggesagsbehandlingen og byggeriets regler gør en forskel i jeres arbejde.
Samtidig håber jeg, at I tager godt i mod strategien for digitalt byggeri, og at den kan være med til at øge gennemsigtigheden og tilliden på tværs af fag og byggefaser i jeres hverdag.