I sommer skrev vi her på Dagens Byggeri om, at virksomheden Kudsk og Dahl, der producerer mere end 700.000 tons tilslagsmateriale om året fra sine tre grusgrave i Sydjylland, siden den 1. juni i år havde måtte indstille sine aktiviteter i Nørre Hostrup, fordi tilladelsen til erhvervsmæssig råstofindvinding på området ikke var blevet fornyet.
Læs mere: Kommunalt koks: Flere hundredtusinder tons råstoffer kan gå tabt
For en måned siden fik virksomheden så en ny tilladelse fra Region Syddanmark til indvinding af råstoffer i Nørre Hostrup Grusgrav, og efter fem måneders lukning så arbejdet ud til igen at kunne gå i gang.
Men sådan er det ikke gået, for en ny klage med såkaldt opsættende virkning blev kort efter indgivet – igen fra den samme nabo, der tidligere har klaget over virksomhedens aktiviteter i området:
– Vi har drevet grusgrav i området i mere end 40 år og aldrig oplevet noget lignende. Denne gang klages der ikke over støj fra grusgraven, men noget processuelt i sagsbehandlingen, fortæller Casper Mathiasen, direktør i Kudsk & Dahl.
Sagen har betydning for hele industrien
‘Opsættende virkning’ betyder, at al aktivitet i grusgraven fortsat skal være indstillet, indtil Nævnenes Hus har behandlet sagen. Ved seneste klagebehandling i nævnet var sagsbehandlingstiden 18 måneder:
– Vi oplever i øjeblikket at være bundet på hænder og fødder i et klagesystem, der gør det meget svært at drive grusgrav på grund af ekstremt lange sagsbehandlingstider, samt det uhensigtsmæssige indgreb en klage har. Det er et rammevilkår, at en grusgravsvirksomhed skal søge om fornyet tilladelse hvert 10. år, og her medfører en klage over en fornyet tilladelse, at virksomheden skal ligge stille, siger Casper Mathiasen.
Han frygter nu den lange sagsbehandlingstid, hvis ikke der sker handling fra politisk hold:
– Denne sag har ikke kun betydning for os som virksomhed, men for en hel industri. Derfor håber vi naturligvis, at man fra politisk hold vil kigge ind i den konkrete sag og samtidig se på lovgrundlaget samt klagesystemets prioritering af opgaver, hvor der i dag ingen frist er for sagsbehandlingen.
Kan føre til prisstigninger og fyringer
Ifølge direktøren får et fortsat driftsstop på ubestemt tid, mens sagens behandles i Miljø- og Fødevareklagenævnet, ikke kun konsekvenser for Kudsk og Dahl, men også for den sønderjyske byggeindustri.
Han henviser til, at Kudsk & Dahl råder over to aktive grusgrave i Sydjylland, men begges lagre af sand, sten og grus er nu opbrugt, hvorfor virksomheder må hente tilslagsmateriale fra blandt andet Esbjerg og Thyborøn:
– Det her betyder akut mangel på råstoffer i byggeindustrien, og det vil derfor forventeligt føre til prisstigninger i byggeriet. Dertil kommer naturligvis den øgede miljøpåvirkning ved, at byggeindustrien nu skal transportere materialer helt fra Esbjerg, Thyborøn og andre steder i landet, forklarer Casper Mathiasen.
Han påpeger, at virksomheden samtidig ikke har haft omsætning i grusgraven i Nørre Hostrup siden 1. juni, men at man er gået langt for at holde på vores medarbejdere ved at aktivere dem i andre opgaver. Dette kan dog ikke fortsætte på ubestemt tid:
– Nu ser vi imidlertid ind i fortsat driftsstop, hvor vi ikke kender tidshorisonten. Derfor er en varsling af fyringer et uundgåeligt tema.
Kudsk og Dahl er søsterselskab til producenten og leverandøren af færdigblandet beton, Unicon.