Det bliver stadig sværere at få fat på dygtige bygge-folk

Men der er lys i horisonten, spår Dansk Byggeri, som dog ikke er helt begejstrede for udsigten.
Der er en nedgang på vej i byggeriet, spår Dansk Byggeri, som især tænker på lejlighederne i København, som nu er sværere at komme af med end tidligere. Foto: Colourbox.
Der er en nedgang på vej i byggeriet, spår Dansk Byggeri, som især tænker på lejlighederne i København, som nu er sværere at komme af med end tidligere. Foto: Colourbox.

Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at det bliver stadig sværere for danske virksomheder at rekruttere de ønskede medarbejdere. I særdeleshed i bygge- og anlægsbranchen, hvor virksomheder 30 gange om dagen leder forgæves efter en kvalificeret medarbejder.

– I andet halvår i år blev 23 procent af jobbene ikke besat med den ønskede arbejdskraft, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg, som refererer til undersøgelsen, som viser, at antallet af forgæves rekrutteringer på det danske arbejdsmarked i 3. og 4. kvartal steg til 66.700 mod 60.000 i samme periode året før.

Siden 1. juli i år har byggeriet i alt 5.600 gange måttet opgive at finde den medarbejder, de søgte.

Teknikere er ikke nervøse

Hos installatørerne; elektrikere og vvs’ere i brancheorganisationen Tekniq, er underdirektør Tina Voldby dog ikke bekymret:

– Det er ikke overraskende, at den stigende aktivitet i branchen også kan aflæses i udfordringerne med at skaffe arbejdskraft. Men der er ingen grund til panik, siger hun og uddyber:

– Vi kan se, at beskæftigelsen i vores del branchen stadig vokser og faktisk er højere end nogensinde før. Det understreger, at virksomhederne formår at løse udfordringerne ved blandt andet at ansætte andre faglærte og flere ufaglærte, samtidig med at man er blevet dygtigere til at fastholde de nuværende medarbejdere og trække flere folk tilbage, som ellers tidligere havde forladt branchen, siger Tina Voldby.

Toppen er nået

Ifølge Dansk Byggeri er byggeaktiviteten og beskæftigelsen også ved at toppe.

Især inden for anlægsbranchen er der udsigt til færre større vej- og broprojekter. Omsætningen af ejerlejligheder især i de større danske byer er på vej ned – og det kommer til at smitte af på byggeriet. Det samlede billede viser ifølge Bo Sandberg, at der ser ud til at blive behov for knap så mange nye medarbejdere fremover.

– Vi venter, at udfordringerne med at skaffe de rette medarbejdere, ser ud til at flade mere ud de kommende år. Men der er fortsat brug for unge, nyuddannede faglærte samt seniorer, som bliver længere på arbejdsmarkedet og den udenlandske arbejdskraft, som har været med til at holde hånden under opsvinget ved at være til stede på byggepladserne, mens der har været mangel på folk, siger økonomen og tilføjer:

– Intet opsving varer evigt. Og man kan bestemt også komme i en situation, hvor tingene går for stærkt til skade for både byggekvalitet og arbejdsmiljø. Men med en fortsat solid samfundsøkonomi og forhåbentlig ikke alt for omskiftelige politiske rammevilkår, håber vi fortsat på en blød landing for renovering og nybyggeri. På anlægsområdet er fremtidsudsigterne noget mere brogede, lyder det.

Vi venter, at udfordringerne med at skaffe de rette medarbejdere, ser ud til at flade mere ud de kommende år.

Relateret indhold