Der skal sættes ind mod utætte boliger

Mange parcelhuse og etagebygninger fra før 1980 er storforbrugere af energi, og det bør der gøres noget ved, mener Dansk Byggeri.
Dansk Byggeri ønsker mere politisk fokus på at få opgraderet ældre boliger, så de bliver mere energivenlige. Foto: Colourbox.
Dansk Byggeri ønsker mere politisk fokus på at få opgraderet ældre boliger, så de bliver mere energivenlige. Foto: Colourbox.

Et hus bygget i 2017 er 78 procent bedre til at holde på varmen og spare på energien end et hus bygget i for eksempel 1978. Dengang var der nemlig ikke de samme høje krav som i dag, til hvor godt huset skal være isoleret, eller hvor gode vinduer og døre skal være til at holde på varmen. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

Her oplyses det, at hele 65 procent af bygningsarealet i Danmark er bygget før 1980, hvor energikravene for alvor begyndte at gøre sit indtog i byggeriet. Nogle af bygningerne er produktions- og lagerlokaler, men over halvdelen er huse og lejligheder i etagebyggeri, viser nye tal i Byggeriets Energianalyse 2017.

Økonomisk barriere

– Det betyder, at det er hjemme hos familien Danmark, at der er store muligheder for at spare på energien enten ved at energirenovere eller bygge nyt. Vi har i mange år snakket om, at vi skal spare på varmen og strømmen, men energibesparelserne kommer ikke af sig selv. Der er behov for, at politikerne laver en ny energispareindsats, der gør det attraktivt for boligejerne af særligt ældre huse og lejligheder at investere i energirenovering, når de alligevel står over for at skulle renovere, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Camilla Damsø Pedersen og uddyber:

– Der er ingen tvivl om, at Boligjobordningen har fået mange til at investere i nye vinduer og isolering af huset, og alle undersøgelser peger på, at økonomi er en barriere, der skal overkommes, hvis boligejerne for alvor skal gå i gang med at nedbringe energiforbruget i deres hus.

Udskiftning

Dansk Byggeri fremhæver, at nybyggeriet siden finanskrisen har været på et historisk lavt niveau, og det er også med til at gøre, at en større del af den samlede bygningsmasse bliver ældre og ældre.

– Der bliver simpelthen ikke skiftet nok gammelt byggeri ud med nyt. Nu er der heldigvis kommet mere gang i nybyggeriet af boliger, og det er godt for vores klimaregnskab, men med de mange ældre bygninger vi har, er der stadig alt for mange utætte boliger, der er storforbrugere af energi, siger Camilla Damsø Pedersen.

Relateret indhold