Der er brug for mange flere energirenoveringer ude i kommunerne

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2020 - og frem mod 2021. I dag administrerende direktør Lene Espersen, Danske Ark.
Lene Espersen er administrerende direktør i Danske Arkitektvirksomheder. Pressefoto: Jørgen True.
Lene Espersen er administrerende direktør i Danske Arkitektvirksomheder. Pressefoto: Jørgen True.

Hvad har for dig og din organisation/virksomhed kendetegnet 2020?

Det er måske – og af gode grunde – gået henover hovedet på flere, men året 2020 er også året, hvor erhvervslivet virkelig trak i arbejdstøjet på klimaets vegne. Det skete med regeringens klimapartnerskaber, hvor jeg selv var med i bl.a. klimapartnerskab for byggeri og anlæg. Her kom repræsentanter fra over 100 virksomheder med 27 konkrete forslag til, hvordan byggeriet kan bidrage til at nedbringe CO2-udledningen. Byggebranchen er klar til omstillingen, er klar til nye krav og venter blot på, at regeringen går videre med forslagene.

Og så har det selvfølgelig været et år med enorme forandringer i forhold til den måde vi normalt mødes, udveksler erfaringer, netværker og kommunikerer med hinanden på – pga. coronapandemien. I Danske Arkitektvirksomheder måtte vi i foråret aflyse organisationens 60-års-fødselsdag samt et planlagt klima-topmøde. Folkemødet blev aflyst, vores lanceringer af forskellige publikationer og værktøjer – og det samme gjorde en masse medlemsmøder. Vi har selvfølgelig omstillet til digitale møder og har også her i efteråret afholdt en række online webinarer med over 200 deltagere, om hvordan arkitekter indarbejder verdensmålene i deres projekter og forretning. En stor succes, der har vist os, at vi kan nå ud til langt flere medlemmer ved at bruge de digitale platforme mere kreativt og i dialogen med vores medlemmer.

Har vi lært noget af corona-krisen, som vi kan bruge fremadrettet?

Vi nåede lige at komme lidt i gang med de fysiske møder igen henover sommeren, men nu er vi tilbage foran skærmen til de digitale møder. Og den digitale mødeform er ikke helt tosset. Det er vi mange, der må erkende. Vi har lært, at virtuelle møder ofte er både nemmere og hurtigere, og at hjemmearbejde kan bruges i større omfang. Det nedsætter ikke produktiviteten, og vi slipper for en masse spildte timer i bil, fly og tog. De digitale møder er kommet for at blive. Utroligt at det krævede en pandemi for at forstå det, vil de fleste it-folk nok sige. Men jeg savner nu alligevel at besøge mine medlemmer og møde dem og deres medarbejdere på tegnestuerne rundt omkring i landet. Det vil jeg glæde mig til at kunne gøre i 2021.

Har branchen og myndighederne håndteret udfordringerne tilfredsstillende?

Jeg oplever, at byggebranchen har været dygtig til at omstille sig og til at fokusere på, at projekterne skal fortsætte samtidig med, at forholdsreglerne på byggepladserne bliver fulgt. Vores medlemmer – arkitekterne var også lynhurtige til at omstille sig. De er jo i forvejen digitale, så det har ikke bremset deres projekter i udpræget grad. Myndighederne var også hurtige til at gribe vores opfordringer om at holde gang i byggeriet i foråret, hvilket resulterede i afvikling af Landsbyggefondens kø af renoveringer af almennyttige boliger. Et supergodt initiativ, der ikke blot er til gavn for branchen og klimaet men som også bonner ud på velfærdskontoen i form af energirigtige boliger med et bedre indeklima.

Hvilke forventninger har du til 2021?

Vi har fortsat fokus på at få flere af klimapartnerskabers anbefalinger igennem det politiske system. Der er mange lavthængende frugter i forhold til at indfri byggeriets klima-potentiale. Regeringens udspil til en strategi for bæredygtigt byggeri er et skridt på vejen. Det samme gælder den frivillige bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet, men vi skal have langt større fokus på cirkulær økonomi, på klimatilpassede bygninger og landskaber – og så er der brug for mange flere energirenoveringer ude i kommunerne. Hvis vi skal have samfundet godt igennem 2021, skal der fortsat holdes gang i pipelinen til byggeriet. Det vil gavne byggebranchen bredt – og det gælder både den almene sektor, det offentlig og det private. Anlægsloftet blev hævet i 2020 – og det samme bør gælde i 2021.

Relateret indhold