Danskerne vil betale for bæredygtighed af egen lomme

Danskere er mere progressive end politikerne hvad angår bæredygtighed, og de er villige til selv at betale en del af prisen for, at deres by bliver mere bæredygtig. Det viser en ny undersøgelse fra Rambøll.
Upcycle Studios i Ørestad er et projekt med 20 boliger opført af upcyclede materialer og er dermed blandt de mest bæredygtige boliger herhjemme. Arkivfoto.
Upcycle Studios i Ørestad er et projekt med 20 boliger opført af upcyclede materialer og er dermed blandt de mest bæredygtige boliger herhjemme. Arkivfoto.

Bæredygtighed står højt på danskernes ønskeliste. Faktisk så højt, at de vil betale for mere bæredygtige tiltag af egen lomme. Det viser en ny undersøgelse blandt 4700 danskere, som Rambøll står bag.

Undersøgelsen er den første danske undersøgelse, der afdækker borgernes ønsker til en bæredygtig udvikling i deres by på tværs af miljømæssige, økonomiske og sociale områder.

Den kommer sågar på et tidspunkt, hvor vælgerundersøgelser tyder på, at bæredygtighed får en afgørende indflydelse ved det kommende folketingsvalg.

Danskerne er villige til selv at punge ud

Undersøgelsen viser, at danskerne er villige til at øge deres boligudgifter for at få mere bæredygtige og energivenlige bygninger. Tre ud af fire vil acceptere en huslejestigning på 100 kroner om måneden for at mindske energiforbruget i deres bolig. 20 procent accepterer en stigning på 1400 kroner om måneden.

Danskerne er også villige til at øge boligudgifterne for at sikre deres bolig mod skybrud. 59 procent vil betale 200 kroner ekstra om måneden, mens 21 procent vil acceptere en merudgift på 1000 kroner om måneden.

På transportområdet er lidt over halvdelen af danskerne villige til at betale fem procent mere for CO2-neutral offentlig transport, for eksempel i form af højere billetpriser. Mere end en fjerdedel er klar til at betale 25 procent mere.

– Det overrasker mig positivt, at danskerne vil bæredygtighed så meget, at de er villige til at betale af egen lomme og til at ændre adfærd så markant, siger Ib Enevoldsen, administrerende direktør i Rambøll og fortsætter:

– Men vi kan også se, at borgerne ikke er tilfredse med det offentliges indsats på alle områder, og de stiller krav til det offentlige om, at stat og kommune skal være primus motor i at løse opgaven.

Hovedansvaret ligger hos det offentlige

I undersøgelsen siger 88 procent, at det primært er det offentliges ansvar at sikre en bæredygtig udvikling i deres by, mens 41 procent af danskerne mener, at det primært er deres eget ansvar. Og undersøgelsen viser klart, at borgerne ikke mener, at stat og kommune lever op til deres ansvar.

For eksempel mener 74 procent, at offentlige bygninger, der bruger grøn energi og er energieffektive, er en væsentlig faktor for, om deres by er bæredygtig eller ej. Og under hver femte mener, at deres by lever op til det.

– Borgerne er tydeligvis mere progressive end politikerne. Både lands- og lokalpolitikerne bør bruge borgernes ambitionsniveau som inspiration til at skrue op for tempoet i den bæredygtige samfundsforandring, som danskerne nu så tydeligt beder om. Og som er nødvendig, siger Ib Enevoldsen.

Han tilføjer, at politikerne også har en forpligtigelse til at gøre det så let som muligt for borgerne at tage oplyste, bæredygtige valg.

– Politikerne skal hjælpe og motivere borgerne til at tage mere medansvar med bedre information og vejledning, så borgerne ved, hvad de selv kan gøre for at træffe grønne valg. Det kunne for eksempel være bedre oplysning om møbler og bygningsmaterialers konkrete klimaaftryk og det konkrete aftryk af forskellige transportmuligheder og rejsevalg. Borgerne er klar. Herfra er det op til politikerne.

Relateret indhold