Danske Byggecentre ønsker svensk model for håndværkerfradrag

Administrerende direktør Palle Thomsen, Danske Byggecentre.
Administrerende direktør Palle Thomsen, Danske Byggecentre.

Danske Byggecentre foreslår, at Danmark skal forny det danske håndværkerfradrag efter svensk forbillede i stedet for at sløjfe den.

Det sker på baggrund af en analyse, som Skatteministeriet har foretaget af den svenske håndværkerfradragordning. Danske Byggecentre peger på, at rapporten viser, at den svenske ordning redducerer sort arbejde samt skaber øget aktivitet i samfundsøkonomien.

– Her taler vi altså om 11,2 milliarder kroner, der potentielt bliver svaret skat af i forhold til tiden før håndværkerfradraget.

Palle Thomsen.

Øget aktivitet

Administrerende direktør Palle Thomsen, Danske Byggecentre, er glad og tilfreds, fordi Skatteministeriets analyse konkluderer, at håndværksdelen af det svenske tilskud mindsker sort arbejde og skaber øget aktivitet i samfundsøkonomien.

– I Danmark har man via boligjobordningen adgang til tilskud, når der er tale om grønne håndværksydelser, hvor man i den svenske håndværksordning (ROT-ordningen) har adgang til tilskud til en mere generel vifte af håndværksydelser, herunder tilskud til byggeri, el-arbejde, murerarbejde, maling- og tapetseringsarbejde, VVS-arbejde med videre, påpeger Palle Thomsen.

Han anfører også, at analysen dokumenterer, at det samlede svenske tilskud i boligjobordningen er væsentligt højere end i Danmark:

– I Danmark gives tilskuddet som et ligningsmæssigt skattefradrag for lønudgifter, og da skatteværdien af fradraget er cirka 27,5 procent, svarer det til knap 5.000 kroner i en gennemsnitskommune. I Sverige kan man modtage et samlet tilskud på op til 50.000 svenske kroner, svarende til cirka 45.000 danske kroner i løbet af et indkomstår.

Flere penge til skat

Endelig fremhæver Palle Thomsen, at der er en stor effekt på sort arbejde og gør-det-selv arbejde i den svenske model:

– Ser man på tallene fra skatteministeriets analyse, ser man, at aktiviteten i den svenske ROT-ordning mindsker sort arbejde med 13 procent, den mindsker gør-det-selv arbejde med yderligere 13 procent og skaber 15 procent ekstra aktivitet i samfundsøkonomien, hvor der er udført arbejde, som ellers ikke ville blive udført.

Ser man på Danmark, kan man ifølge Rockwool Fonden samtidig se, at i perioden, hvor danskerne havde det brede håndværkerfradrag fra 2011 til 2015, faldt det sorte håndværkerarbejde som andel af det samlede sorte arbejde fra 19,1 milliarder kroner i 2010 til 7,9 milliarder kroner i 2014.

– Her taler vi altså om 11,2 milliarder kroner, der potentielt bliver svaret skat af i forhold til tiden før håndværkerfradraget, siger Palle Thomsen.

Relateret indhold