Allerede i 1937 designede arkitekten Arne Jakobsen den ikoniske, hvide tankstation ved Skovshoved Havn. Nu står det danske samfund overfor en ny og større omstilling, og med målsætningen om klimaneutralitet på egen drift senest i 2030 skal Q8 bidrage til en mere bæredygtig hverdag.
Som led i de bestræbelser har Q8 udskrevet en konkurrence, hvor arkitektstuderende fra Sverige og Danmark har givet deres bud på fremtidens servicestation.
De svenske arkitektstuderende løb med både 2. og 3. pladsen, men vinderbuddet kom fra danske Johannes Lassen Platz og Martin A. Viggo Meincke fra Det Kongelige Akademi, der med bidraget ‘Pauserummet i Skoven’ imponeret dommerkomitéen.
I deres konkurrencebidrag har de udover de nødvendige lade- og tank områder, udendørs spisepladser, cafeteria og køkken også givet plads til både carpooling, udendørs motionsområde, sportsbane, parkeringslysning for lastbiler, chaufførstue, skovsti og elghabitat. Sidstnævnte må være på de svenske og norske servicestationer.
‘De grønne rum dannes ved at hele grunden udlægges til skovrejsning og derefter dannes rum for ophold. Stedet vil bidrage til en øget biodiversitet, hvor planter, dyr og insekter vil trives, parallelt med servicestationens aktiviteter. Det vil blive et grønt pauserum hvor besøgende vil kunne hvile, spise en et godt måltid og og give sig hen til skovens sanseindtryk’, står der bl.a. i vinderbidraget.
Læs mere under illustrationen…
Det tapper direkte ind i Q8’s fremtidsvisioner:
– Som energiselskab er det afgørende, at vi kan være en del af løsningen på klimaudfordringerne. Det bliver helt centralt for opgaven. Samtidig sker der et skift fra, at stationerne er centreret om benzin- og ladestanderne til, at butiks- og opholdsområderne er omdrejningspunkt. Det skal være et åndehul for langturschauffører og et mødested for folk på farten. Vi synes, at vinderbuddet afspejler begge dele, siger kommunikationschef i Q8 i Danmark, Marie Sheye Lund.
Mange grønne forslag
Opdraget til konkurrencen har blandt andet været, at stationen skal afspejle omstillingen til en mere bæredygtig hverdag – også når vi er på farten. Derfor har de grønne løsninger været et gennemgående tema i de indsendte forslag. Der er blandt andet arbejdet med træ som byggemateriale i hovedparten af buddene.
– Det er virkelig ambitiøse forslag på både Q8’s og klimaets vegne. Samtidig spiller naturen en bærende rolle både i byggematerialer og i, hvordan omgivelserne er tænkt ind som en del af byggeriet. Der er mange elementer i buddene, som vi kan bruge i udbygningen af både nutidens og fremtidige servicestationer, siger Marie Sheye Lund.
De arkitektstuderende bag vinderforslaget har modtaget 100.000 svenske kroner, mens der var 50.000 til andenpladsen og 25.000 til tredjepladsen.
Juryen, der bestod af Maria Sommer, der er seniorarkitekt ved Dorte Mandrup Arkitekter, og Thomas Sandell, arkitekt SAR SIR/MSA ved sandellsandberg, sammen med repræsentanter fra Q8, udtalte følgende om vinderprojektet:
‘Forslaget er på én gang poetisk og realistisk. Idéen er at gøre tiden, man bruger på at lade elbilen, til en ressource og ikke blot tidsspild. Juryen mener, at det er nøglen til fremtidens servicestation. I vinderforslaget følger stationen årstidernes skiften, og man lader skoven vokse og forandre indtrykket med årets gang. Det er et greb, man både kan bruge på nye og i ombygning af eksisterende stationer for at spare ressourcer. Synergien med naturen går igen i bygningen, der ikke gør meget væsen af sig og består af en trækonstruktion med vægge af glas og træ. En enkel konstruktion, der passer både omsluttet af skov og i et bymiljø’.
‘Træer’ skærmer lynladere
Det er ikke nyt, at servicestationer designes af anerkendte arkitekter. Arne Jacobsen var den første i 1937, i 2017 designede arkitektfirmaet Nord et helt nyt stations-koncept for benzinselskabet Uno-X, og nu er også Cobe kommet på listen over anerkendte tegnestuer, der hjælper bilister på farten.
Cobe har for Clever tegnet stregerne til en række lynladestationer til elbiler, hvoraf de første åbnede i maj 2019 lige ved E20 motorvejen i Fredericia. Siden er der kommet flere til i bl.a. Knudshoved og på Frederiksberg. Clevers plan er at åbne en lang række lynladestationer til elbiler i et netværk af ladestationer langs motorvejene i Skandinavien.
Cobes design tager udgangspunkt i en grøn gentænkning af den traditionelle benzintank.
– Elbiler er fremtiden. I vores design ønsker vi at tilbyde bilister og andre, der kører på el, en kærkommen og mental opladende pause i en grøn oase. Energien og teknologien er grøn, og det ønsker vi også, at arkitekturen, materialerne og konceptet skal være. Derfor har vi tegnet en ladestation i bæredygtige materialer, der er omgivet af træer og planter og ro og renlighed, der kan give passagerne et skud mental mindfulness på motorvejen, fortæller Dan Stubbergaard, arkitekt og grundlægger af Cobe.
DTU og Dansk Elbil Alliance vurderer, at der vil køre 300.000 elbiler på de danske veje allerede i 2025, og at der til den tid vil være behov for 750 lynladere på landsplan. Konkret forventes Clevers investeringer at føre til cirka 500 nye lynladere, cirka 100 hurtigladere og cirka 9.500 normalladere geografisk fordelt over hele landet.