Dansk stjernearkitekt får plads i prestigefyldt tysk akademiråd

Som den første danske arkitekt træder Dorte Mandrup ind i én af Europas ældste og vigtigste kulturinstitutioner - Akademie der Künste i Berlin
Dorthe Mandrup. Foto: Tuala Hjarnø
Dorthe Mandrup. Foto: Tuala Hjarnø

Akademie der Künste

  • Akademie der Künste har rødder tilbage til 1696. I dag er akademiet finansieret af den tyske forbundsregering og rådgiver om kunstens rolle i samfundet og bevaring af kulturar-ven.
  • Samtidig afholder akademiet symposier, udstillinger, prisoverrækkelser og offentlige debatter om kunst og kultur og råder over en af de vigtigste tværfaglige arkiver for det 20. århundredes kunst.
  • Der er 426 medlemmer fordelt i seks sektioner under Akademie der Künste. De seks sektioner repræsenterer henholdsvis visuel kunst, arkitektur, musik, litteratur, performan-cekunst samt film-og mediekunst.

Dorthe Mandrup har forlængst slået sit navn fast i det tyske. I 2019 blev Dorte Mandrup den første dansker til at modtage Kunstpreis Berlin og sidst i 2021 fik hun overrakt prisen som Årets Arkitekt af Det tyske Design-råd.

Nu føjer hun endnu en anderkendelse til. Som den første danske arkitekt er hun valgt til Akademie der Künste i Berlin. En af Tysklands vigtige institutioner med en over 300 år lang historie, som altså også optager udenlandske arkitekter og kulturpersonligheder.

– Jeg er dybt beæret over at være udpeget til medlem i Akademie der Künste. Akademiet er en ledende national institution, dedikeret til at fremme og udvikle kunsten – ikke bare i Tyskland, men på hele den internationale kulturscene. Det er unikt at akademiet optager medlemmer fra hele verden og dermed byder en stor mangfoldighed af perspektiver og input velkomne, siger Dorte Mandrup, grundlægger og kreativ direktør i Dorte Mandrup A/S.

Medlemmerne af Akademie der Künste er personer, der har bidraget betydeligt til kunsten og kulturen i deres samtid.

Dorte Mandrup kommer dermed i et fornemt selskab, der blandt andet tæller den hæderkronede schweiziske arkitekt Peter Zumthor, verdenskendte Norman Foster og Daniel Liebeskind, japanske Shigeru Ban, arkitekten bag det berømte Centre Pompidou i Paris Renzo Piano og franske Anne Lacaton, der sammen med sin partner Jean-Phillippe Vassal modtog arkitekturens Nobel-pris Pritzker-prisen sidste år.

Tyske succeser banede vejen til akademirådet

At det netop er i Tyskland, at den danske arkitekt opnår særlig stor anerkendelse ligger i forlængelse af adskillige succesfulde indsatser.

I 2019 blev Dorte Mandrup den første dansker til at modtage Kunstpreis Berlin, som uddeles af netop Akademie der Künste. Og i de sidste måneder af 2021 fik hun overrakt prisen som Årets Arkitekt af Det tyske Designråd for sin dedikation til “arkitekturens skulpturelle og materielle kvaliteter, der sætter fokus på de omgivelser, de opstår af og beriger verden”.

I 2020 slog Dorte Mandrup verdenseliten i konkurrencen om at tegne Eksilmuseet ved Anhalter Bahnhof i Berlin, hvor tusindvis af mennesker flygtede i eksil under Anden Verdenskrig. Museet står efter planen færdigt i 2025.

Lige nu arbejder tegnestuen desuden på det kommende vadehavscenter i den tyske by Wilhelmshaven, der blot er ét ud af fem projekter, der er placeret i et UNESCO-beskyttet område.

Om Dorte Mandrup

Dorte Mandrup er uddannet fra Arkitektskolen Aarhus i 1991 og grundlagde sin egen tegnestue i 1999. Tegnestuen er anerkendt for sin stedsspecifikke arkitektur og evne til at arbejde i særligt sensitive og UNESCO-beskyttede områder – blandt andet Vadehavscentret ved Ribe og Isfjordscentret i Ilulissat, Grønland.

I øjeblikket er arbejdet med Eksilmuseet i Berlin, The Whale i Nordnorge og de sidste to besøgs- og oplevelsescentre ved Vadehavet i Tyskland og Holland er i fuld gang.

Mandrup er kendt for sit engagement i arkitektfagets udvikling. Udover sin nye rolle i Akademi der Künste, er hun blandt andet æresprofessor ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) og gæsteprofessor ved den prestigefyldte schweiziske arkitektskole Accademia di Architettura de Mendrisio.

I 2019 var hun juryformand for Europas vigtigste arkitekturpris – Mies van der Rohe-prisen. Hun er desuden næstformand i bestyrelsen for Louisiana Museum of Modern Art og har været udvalgt medlem af Det særlige Bygningssyn i lov om “Bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer” under Kulturministeriet gennem to perioder.

Relateret indhold