Der kan være en kæmpe fusion på vej i dansk erhvervsliv. I hvert fald ønsker Dansk Byggeri og Dansk Industri at slå pjalterne sammen. To af fordelene skulle eftersigende være større styrke gennem sammenlægning og stordriftsfordele.
– Dansk Byggeri skal også i fremtiden være en stærk medlemsorganisation, der leverer en god service til den bedste pris. Det har været udgangspunktet for at indgå forhandlinger om at lægge sig sammen med DI. Med sammenlægningen får vi en mere slagkraftig organisation, der står endnu stærkere over for omverdenen, siger Dansk Byggeris formand Claus Bering om baggrunden for sammenlægningen og knytter til:
– For Dansk Byggeri betyder det samtidig, at vi kan sikre den samme service og rådgivning, som vores medlemmer får i dag, til en billigere pris, men også mere end det. DI har i forvejen en del af bygge- og anlægsbranchens aktører såsom arkitekter, rådgivere og flere store virksomheder i byggeindustrien. Nu har vi muligheden for at gøre det samarbejde endnu tættere.
Dansk Byggeris formand påpeger også, at den måske kommende partner,DI, har en lang række andre services såsom rådgivning om digitalisering, EU, skatteforhold, bæredygtighed med mere, som Dansk Byggeri ikke kan tilbyde i samme udstrækning. Gennem en sammenlægning vil Dansk Byggeri således opnå en robusthed overfor fremtidens konjunkturudsving og overenskomstforhandlinger ved at være en del af noget større.
Sammenslutning for 17.000 medlemmer
I Dansk Industri glæder man sig også over udsigterne til en sammenlægning med Dansk Byggeri.
– Vi glæder os over, at Dansk Byggeri forhåbentlig bliver en del af Dansk Industri. Dansk Byggeri repræsenterer en stor og vigtig del af erhvervslivet. Vi vil få samlet 17.000 virksomheder i landets helt centrale erhvervsorganisation, og vi vil kunne få tilført nogle stærke kompetencer, som skaber større værdi for alle vores medlemmer, siger DI’s formand Lars-Peter Søbye og fortsætter:
– Dansk Industri har i forvejen både arkitekter og rådgivende ingeniører blandt virksomhederne i vores medlemskreds. En samling af hele byggeriets værdikæde vil give os fantastiske muligheder for at arbejde endnu mere intensivt med virksomhedernes konkurrencekraft, bæredygtighed, klima og digitalisering. Det vil være til gavn for alle vores medlemsvirksomheder – og for Danmark.
Begge organisationers medlemmer skal nu træffe endelig beslutning om forslaget til sammenlægningen. Forventningen er, at beslutningen om en sammenlægning sker i løbet af juni, for Dansk Byggeris vedkommende på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde og for DI’s vedkommende på en ekstraordinær generalforsamling.