Dansk Byggeri glæder sig over løft af efteruddannelse

Administrerende direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Administrerende direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Der blev tidligt søndag morgen indgået endnu en trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedet. Denne gang på voksen- og efteruddannelsesområdet. Dansk Byggeri kalder det en særdeles vigtig aftale, da det er meget magtpåliggende, at der bliver gode vilkår for erhvervsrettet uddannelse i de kommende år, hvor kampen om arbejdskraften skærpes.

Jeg hæfter mig ved flere positive elementer. Der er for eksempel skabt incitamenter til mere efteruddannelse gennem en højere VEU-godtgørelse til medarbejdere på efteruddannelse. Det vil lette virksomhedernes udgifter og styrke fleksibiliteten generelt på arbejdsmarkedet. Jeg er også glad for at det bliver lettere få opgraderet medarbejdere, der har brug for et løft i for eksempel basale læsefærdigheder, som er afgørende i en tid med øget digitalisering.

Jeg er også godt tilfreds med aftalen om praktikpladspræmier. Der er ingen tvivl om, at praktikpladspræmien vil få flere til at tage en lærling og især, at det er den ekstra indsats, som nu belønnes med en præmie til de virksomheder, der tager flere lærlinge. Det betyder noget, at de nu sikkert kan regne med at få 25.000 kr. i præmie, hvis de uddanner flere lærlinge end i de foregående tre år.

Trepartsaftalen koster 2,5 milliarder kroner, hvoraf en stor del dog er penge, som er indbetalt af virksomhederne. Det er nu midler, som i de kommende år skal være med til at gøre voksen og efteruddannelser mere attraktive og bidrage til en kompetenceudvikling i forhold til de forskellige tilpasninger, der forventes til et hastigt forandrende arbejdsmarked.

Det er ingen hemmelighed, at arbejdsmarkedet strammer til, og det er derfor vigtigt, at vi har fået en aftale, der virker solid i forhold til de udfordringer, vi står med her og nu og i de kommende år.

Relateret indhold