Dansk Byggeri: Forsvindende få klagesager i Byggeriets Ankenævn

Der klages i mindre end én promille af kundeforholdene, og der er reelt kun fejl eller mangler i en halv promille af opgaverne.
Ifølge Dansk Byggeri er der forsvindende få klagesager i byggeriet, når man tager omfanget af byggesager i betragtning. Foto: Colourbox.
Ifølge Dansk Byggeri er der forsvindende få klagesager i byggeriet, når man tager omfanget af byggesager i betragtning. Foto: Colourbox.

TV 2 har berettet om en stigning i antallet af klager i Byggeriets Ankenævn i 2016 – en stigning der er på cirka 10 procent fra 659 klagesager i 2015 til 630 i 2016. Men ser man stigningen i forhold til det samlede antal kundeforhold, der er i størrelsesordenen én million årligt, er der tale om klager i mindre end én promille af sagerne.

Og da der “kun” gives klagerne ret i cirka 80 procent af sagerne, er det reelle antal fejl og mangler for private boliger i størrelsesordenen en halv promille.

Direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri siger til Dagens Byggeri, at der ikke er noget alarmerende i udviklingen, når man samtidig ser på den højere aktivitet i byggesektoren.

– Højere aktivitet kaster erfaringsmæssigt lidt flere klagesager af sig. Men set i forhold til det samlede antal kundeforhold er tallet forsvindende lavt, siger Michael H. Nielsen til Dagens Byggeri.

Helt andet billede

Michael H. Nielsen peger i øvrigt på antallet af sager i Byggeskadefonden, der blandt andet dækker det almene byggeri, hvor det viser sig, at der ifølge direktøren er forsvindende få fejl og alvorlige svigt i de pågældende byggerier.

– Det er et helt andet billede, end hvad vi så for 15-20 år siden, hvor der var ganske mange fejl. Byggeriet er blevet meget bedre til at have styr på kvaliteten. Desuden viser erfaringen også, at i et opadgående marked er der lykkeriddere. Derfor opfordrer vi også kunderne til at undersøge, hvem de har med at gøre. De kan tage referencer og lade være med at lade sig forblænde af en superlav pris. Der skal være fokus på kvaliteten. Private forbrugere kan også spørge venner og bekendte om, hvilke håndværkere, de har gode erfaringer med. Sidst, men ikke mindst – find en virksomhed, der er omfattet af garantiordningen. Så er der nogen, der kan tage sig af en klage og stå klar, hvis der efterfølgende er uenighed om nogle udbedringer, siger Michael H. Nielsen.

En stærk kop kaffe

Han understreger, at der for Byg Garantis vedkommende er en garanti på 100.000 kroner for aftaler indgået af Dansk Byggeris medlemmer med private forbrugere.

– Vi holder også øje med, hvem klagesagerne omfatter. En gang imellem er vi nødt til at servere en stærk kop kaffe for nogle af vores medlemmer. Vi har også sager, hvor vi lemper nogen ud af vores organisation. Er virksomheder gået konkurs, og ejerne igen søger optagelse i Dansk Byggeri, er vi meget kritiske i forhold til at optage dem. Der er ganske mange virksomheder, der søger optagelse, men ikke kommer ind i Dansk Byggeri, fordi vi ser dem efter i kortene i forhold til positiv egenkapital, eller om de har et økonomisk mellemværende med vores ankenævn. Så kommer de ikke ind i Dansk Byggeri, slutter Michael H. Nielsen.

Relateret indhold