Ifølge Danmarks Statistik var der i 3. kvartal 2017 165.900 beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Dermed er byggebeskæftigelsen uændret i forhold til 2. kvartal.
– Den kvartalsvise byggebeskæftigelse – populært kaldet byggeriets ‘kongetal’ – befinder sig på det højeste niveau i otte år. Men kurven er begyndt at flade ud. I løbet af det seneste halve år er der i denne opgørelse kun skabt 900 nye job, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg i en kommentar til statistikken.
– Det er især nybyggeriet, der er i fremgang. Boligbyggeriet er kommet i omdrejninger. I modsat retning trækker især vejanlægsområdet, forklarer cheføkonomen.
En gylden mulighed
Siden foråret 2013 er der kommet 22.400 flere beskæftigede i byggeriet. Og det er en logisk følge af så markant en jobfremgang, at adgang til kvalificeret arbejdskraft nu er den vigtigste udfordring i byggeriet.
– Men det er i bund og grund en mere positiv udfordring at forholde sig til, end hvis der ikke var nok at lave. Hvis man i de kommende år formår at fastholde et højt aktivitetsniveau, med stabile rammevilkår og uden et voldsomt opadgående løn- og prispres, så er det en gylden mulighed for at få nogle af de mennesker, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, med ind i det gode selskab, siger Bo Sandberg.
Dansk Byggeri offentliggør i uge 42 en ny økonomisk prognose med forventningerne til blandt andet byggebeskæftigelsen i 2018 og 2019.