Dansk Beton vil bruge mindre beton: Konstruktioner skal designes anderledes

Ved at ændre fastlåste samarbejdsformer og give plads til nye løsninger tidligt i et byggeprojekt vil brugen af beton og armering kunne mindskes. Sådan lyder det i et nyt dialoggrundlag, som markante aktører på tværs af værdikæden har bidraget til.
Foto: Dansk Beton.
Foto: Dansk Beton.

Byggeriet står for ca. 40 % af den samlede danske CO2-udledning, så hvis Danmarks klimamål om en reduktion af udledningen på 70 % inden 2030 skal realiseres, kræver det handling.

På materialesiden er beton én af de store CO2-syndere, og her arbejdes der intensivt på at mindske CO2-aftrykket, som forventes at være reduceret til det halve i 2030, fortæller Casper Mathiasen, der er formand for Dansk Beton og adm. direktør i Unicon.

Han mener dog, at reduktion af CO2 ikke kun handler om materialevalg, men også om at høste potentialerne for besparelser af beton- og armering i måden, betonbygninger designes på:

– I dag anvendes i mange tilfælde standardiserede løsninger, som er billige at producere og udføre med dertil hørende overforbrug af beton og armering som konsekvens. Ved at ændre på fastlåste samarbejdsformer og give plads til at finde de optimale løsninger tidligt i et byggeprojekt vil vi kunne accelerere udviklingen af et mere bæredygtigt betonbyggeri, siger han.

– Vi har brug for en fælles retning

Dansk Beton tog derfor i midten af 2022 initiativ til en række workshops med Rambøll, Moe, Sweco, Cowi og Niras med henblik på at skabe et grundlag for designoptimering af betonkonstruktioner.

Her foretog man også sparring og dialog med bygherrer, entreprenører, leverandører og organisationer for at kvalificere arbejdet til at give mening for hele byggeriets værdikæde.

Disse tæller AP Pension, ATP Ejendomme, Pension Danmark, NREP, Byggeri København, Sønderborg Kommune, Bygningsstyrelsen, Domea, NCC, CG Jensen, MT Højgaard, Aarsleff, LM Byg/Pihl, Bygherreforeningen og Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Resultatet af arbejdet blev et dialoggrundlag til byggeriets aktører, som kan anvendes i alle byggeriets faser.

– Vi har brug for en fælles retning, hvor vi hæver bundniveauet i betonbyggeri i Danmark hurtigt og effektivt. Det er en nødvendig transformation – et opgør med fortidens byggetraditioner, der skal sikre en bæredygtig fremtid – og det forudsætter samarbejde på tværs af branchens aktører, siger Ib Enevoldsen, der er adm. direktør i Rambøll Danmark, som har været en del af projektgruppen.

Bygherrerne bakker op

Direktør i Bygherreforeningen, Henrik Bang, som har været i dialog med Dansk Beton undervejs i projektet, bakker op og understreger, at byggebranchen skal igennem en nødvendig transformationsfase for at skabe et mere bæredygtigt byggeri:

– Betonkonstruktioner udgør fortsat en stor del af mange projekter, og derfor er det oplagt at støtte dette initiativ for at sikre, at vi som bygherrer tager stilling til alle de muligheder, der er for at reducere klimaaftrykket fra konstruktioner, der opføres i beton – og vel at mærke på en omkostningseffektiv måde.

Han tilføjer:

– Der skal meget til i omstillingen af betonindustrien, og her vil bygherrerne stille krav til byggeriets øvrige parter, som afbalancerer økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Her kan dialoggrundlaget være et godt hjælpeværktøj til bygherrerne.

Dialoggrundlaget kan downloades her.

Relateret indhold