Danmarks største ESCO-projekt

Aftale mellem Hvidovre Hospital og Siemens skal sikre hospitalet en energibesparelse på 33 pct. årligt.
Aftalen mellem Siemens og hospitalet er landets hidtil største ESO-aftale. Foto: Colourbox.
Aftalen mellem Siemens og hospitalet er landets hidtil største ESO-aftale. Foto: Colourbox.

ESCO-projektet skal i høj grad være med til at indfri Hvidovre Hospitals 5-10-15-plan fra 2014, fremgår det af Siemens hjemmeside. Planen går ud på, at hospitalet i løbet af fem år skal have 10 pct. af strømforbruget dækket af vedvarende energi, og hospitalets energiforbrug skal være reduceret med 15 pct.

ESCO-projektet går ud på, at Siemens foretager en energirenovering af det 245.000 kvm. store hospital og garanterer en besparelse på energiforbruget. Hvidovre Hospital betaler over de kommende ti år investeringen af med besparelserne på energiregningen, hvorfor renoveringen kan forstås som udgiftsneutral, skriver Siemens.dk.

Projektet gør det muligt at nå rigtig langt med vores miljø-ambitioner inden for kort tid.

Direktør Anders Agger Hvidovre Hospial

Danmarks største

Der er investeret 171 mio. kr. i energirenoveringen, hvilket gør det til Danmarkshistoriens hidtil største ESCO-projekt, fremgår det af Siemens.dk, hvor Anders Agger, hospitals direktør, udtaler sig om samarbejdet:

– Vi er meget glade og stolte over aftalen, som vi har indgået med Siemens. Den giver os muligheder for at sikre hospitalet grøn omstilling i et omfang, som vi hverken har budget eller kompetencer til selv at kunne. Projektet gør det muligt at nå rigtig langt med vores miljø-ambitioner inden for kort tid, siger han.

I tilfældet af at besparelserne fra energirenoveringen ikke svarer til investeringen efter ti år, dækker Siemens selv for differencen. Skulle besparelsen omvendt blive større, deler man i perioden den ekstra besparelse, skriver Siemens.dk.

Sol, vind og ny styring

Specialister fra Siemens har i det meste af 2015 gennemgået hospitalet for at finde potentielle besparelser på energiforbruget. Det ligger til grund for den liste af projekter, som begge parter har besluttet skal realiseres for at sikre grøn omstilling og besparelser, fremgår det af Siemens.dk.

Det påpeges på hjemmesiden, at hospitalets store solcelleanlæg skal udvides og at der etableres jord-energilager og vindmøller. Yderligere optimeres de eksisterende installationer og hele styringsdelen fornyes.

Hos Siemens ser man også frem til at komme i gang med den ambitiøse energirenovering, og direktør i Siemens A/S Jukka Pertola håber, at Hvidovre Hospital vil sætte standarden for mange af de øvrige hospitaler og større bygningskomplekser i Region Hovedstaden.

Relateret indhold