Corona har givet videodokumentation medvind

Video vinder frem i byggebranchen og nyder godt af den digitale tilvænning. Det kan salgs- og signaturplatformen GetAccept berette. Nu kobler 44 procent af brugerne video på deres tilbud. Før corona var det blot 18 procent.
Digitalisering har fået medvind af corona, fordi mange har været nødt til at droppe fysiske møder. Foto: GetAccept.
Digitalisering har fået medvind af corona, fordi mange har været nødt til at droppe fysiske møder. Foto: GetAccept.

Videodokumentation har længe været almindeligt udbredt i forbindelse med kvalitetssikring inden for byggeriet, men nu indtager video også byggebranchen i forbindelse med udarbejdelse af tilbud. Hos GetAccept er procentdelen af brugere, som anvender videodokumentation i tilbudsmateriale, steget fra 18 procent til 44 procent under corona. I konkrete tal er stigningen gået fra 628 tilfælde til 3740.

– Fremfor kedelige PDF’er kan man gøre selve tilbuddet personligt ved bringe sælgeren ind i processen. Personen er allerede en del af møderne, hvorfor så ikke også i tilbuddet, siger landechef hos GetAccept, Andreas Friis.

GetAccept er en salgs- og signaturplatform, der har sat sig for at forny og digitalisere kommunikationen i b2b-sammenhænge. Platformen samler alt kontrakthåndtering og digital signatur, salg med video, chat og opfølgning med mere.

Corona har gavnet

Mens den verdensomspændende virus har sat en kæp i hjulet på mange ting, har den sat fart i andre ting. Det gælder eksempelvis videobrug, når der skal sendes tilbud til kunder, mener landechefen, der ser en lys fremtid for sin platform.

– Jeg tror, det kommer til at vinde mere frem. Folk er blevet mere vante til videomøder end før, og man er blevet mere tryg ved onlineløsninger. Det kunne før være angstprovokerende, fordi det var en ny ting, siger Andreas Friis og tilføjer, at købsoplevelsen via video bliver mere attraktiv.

Han baserer sin optimisme på to amerikanske studier. Det ene er fra Forbes i 2018 og peger på, at sælgere generelt kæmper for at skabe gode relationer digitalt. Den anden rapport er fra McKinsey og viser, at 90 procent af salg er rykket online.

Det ser ud til, at nogle barrierer er brudt ned på grund af corona.

Både til service og salg

Hos ventilationsvirksomheden Vention, der leverer, installerer og servicerer ventilations- og indeklimaløsninger til både erhverv og det offentlige, er et af de firmaer, som har taget den digitale løsningen til sig.

– Vi bruger videodokumentation, når vi udsender tilbud. Det giver kunden et godt overblik. Vi bruger det også som dokumentation, når vi laver serviceopgaver. Videoen viser, hvilke fejl og skader, der skal laves, og den viser, hvordan vi vil lave det. Det er med til at fjerne eventuelle mistanker hos kunderne. For er el-motoren rent faktisk også gået i stykker, eller hvad? Man kan godt ringe og fortælle kunden det, men med video kan vi dokumentere det, fortæller indehaver af Vention Thomas Hansen og tilføjer:

– Ofte er det jo sådan, og specielt i de her coronatider, at kunden ikke er med ude på pladsen. Ligesom når du leverer din bil på værksted, så står du heller ikke i fire timer og kigger på, hvad mekanikeren udfører. Det er det samme for os. Kunderne er oftest ikke med, når vores teknikere er ude at vurdere situationen og omfanget, derfor giver videooplevelsen rigtig god mening.

Fortsætter trods genåbning

Det er specielt i 2. halvår af 2020, at GetAccepts platform for alvor fik fart på, men farten ser ikke ud til at tage af.

– Coronasituationen har accelereret den digitale udvikling i stort set alle brancher, og de som kan etablere stærke personlige relationer i den nye, digitale virkelighed, de vinder. Det har man også fundet ud af inden for byggebranchen, siger Andreas Friis.

De første fem måneder af 2021 er der sendt cirka dobbelt så mange dokumenter med video i sammenligning med hele 2019. Mens videobrugen i de første fem måneder af 2021 ligger på det samme niveau som i 2020.

Relateret indhold