Corona giver lønudviklingen i byggeriet en lige højre

Et tilbageslag, lyder meldingen fra BAT-kartellet. Men der er stadig reallønsfremgang for medarbejderne i byggebranchen, viser de seneste tal fra DA's lønstatistik.
Gunde Odgaard, der er sekretariatschef i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet, er nervøs for byggeriets lønudvikling, som ser ud til at aftage med stormskridt. Foto: Dan Bjerring.
Gunde Odgaard, der er sekretariatschef i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet, er nervøs for byggeriets lønudvikling, som ser ud til at aftage med stormskridt. Foto: Dan Bjerring.

Der er ingen tvivl om, at corona-virus som en anden sværvægtsbokser har knockoutet flere brancher på kortere tid end Mike Tyson i dennes velmagtsdage.

Men byggeriet er ikke sådan lige at slå i gulvet. Det viser de seneste tal fra DA’s lønstatistik. Her fremgår det, at lønvæksten blandt bygningsarbejderne i andet kvartal af 2020 ligger på fornuftige 1,9 procent, hvilket er lidt mere end alle branchers samlede gennemsnit på 1,8 procent.

Det er dog et markant fald sammenlignet med første kvartal i år, hvor lønvæksten sammenlignet med 2019 lå på 2,5 procent. Man kan med god vilje sige, at Corona-krisen har hamret 0,7 procentpoint af lønvæksten. Det betyder, at andet kvartal bød på den laveste laveste lønstigningstakt i byggeriet de seneste fem år.

El og VVS mærker også krisen

Endnu mere markant er udviklingen i installationsbranchen. Her er man faldet 0,9 procentpoint, mens man i jern- og metalindustrien er gået fra 0,8 procentpoint ned i lønvækst. Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:

– Det er faktisk en ret kraftig tilbagegang – især med tanke på at dem, der har været hjemsendt uden løn eller er afskediget “falder ud” af statistikken. Så det er kun dem, der er i reelt arbejde og modtager en løn, som tæller med i lønstatistikken. Faktisk er der tale om det største fald siden finanskrisen for DA-området som helhed, siger hun og fortsætter:

– Tallene understreger, at eksempelvis installations- og metalvirksomhederne står i en usikker situation, hvor det er svært at forudse, hvordan markedet udvikler sig, lyder det.

Bekymret for fremtiden

I BAT-kartellet sidder sekretariatsleder Gunde Odgaard og håber på bedre tider. Når man beder ham om at kigge i spåkuglen, er der langt fra udsigt til havblik over den danske andedam.

– Jeg tror, at 3. kvartal vil byde på nogenlunde de samme lønstigninger som i 2. kvartal. Det baserer jeg på, at vi nu er et stykke inde i perioden uden at have set ledigheden eksplodere. Det andet faktum er, at satserne, som blev forhandlet i OK20, blev indført fra 1. maj. Det vil også kunne afbøde faldet i lønvæksten, siger han.

Men i sidste ende er den danske byggebranche ikke usårlig. Som en lille åben økonomi er Danmark særdeles påvirket af verdensmarkedet – således også byggeriet.

– På sigt er jeg meget nervøs for lønudviklingen. Englands BNP er raslet ned med 20 procent, USA’s med endnu mere. Det vil i den grad skade dansk eksport, at den nedtur vil sprede sig til byggeriet. Spørgsmålet bliver; hvor meget, siger Gunde Odgaard.

Lønstigningerne byder, grundet lav inflation, stadigvæk på en reallønsfremgang på godt 1,5 procent.

Relateret indhold