Centralisering fører til A- og B-regioner i Danmark

Formand Niels Techen, Håndværksrådet. Foto: Pressefoto.
Formand Niels Techen, Håndværksrådet. Foto: Pressefoto.

Danmark er i færd med at blive trukket skævt og opdelt i A- og B-regioner, og politikerne må ikke tage nye initiativer, der trækker i retning af en centralisering af vores samfund. Den nye regering – uanset farve – skal i stedet udarbejde en samlet plan for udflytning af statslige arbejdspladser og højere vækst i yderområderne.

Gennem de seneste ti år har vi set en kraftig centralisering i Danmark. Lokale skoler, kulturinstitutioner m.v. er blevet nedlagt som følge af kommunalreformen. Det betyder, at moderne familier flytter mod de større byer, væksten forsvinder fra landdistrikterne, og at Danmark bliver skævvredet.

En direkte følge af skævridningen er, at det spirende økonomiske opsving fordeler sig meget ujævnt, og at der er store hvide pletter på landkortet, hvor erhvervslivet stadig har det meget svært.

Vi er ved at få A-regioner, hvor der er vækst, arbejdspladser og et boligmarked, som bankerne og realkreditten gerne vil låne penge ud til. Men vi ser desværre også tegn på, at vi er ved at udvikle B-regioner med økonomisk tilbagegang, affolkning og kredittørke, hvor bankerne og realkreditten har smækket kassen i for ellers gode og sunde virksomheder og huskøbere.

Udviklingen bliver ikke vendt fra den ene dag til den anden. Min appel til politikerne er blot, at de ikke træffer flere beslutninger, der skubber på den nuværende udvikling.

Relateret indhold