Rammeaftaler i stedet for udbud og en bevægelse mod flere hoved- og totalentrepriser væk fra fagentrepriserne.
Det er kernen i Bygningsstyrelsens nye leverandørstrategi, som blev afsløret på et møde i Skanderborg torsdag. Styrelsen, som har lidt den tort at få fravristet ansvaret for indtil flere milliardbyggerier, skal gå en ny vej, forklarede direktør Rasmus Brandt Larsen, som har snart et års erfaring på posten.
– Det er ikke raketvidenskab. Men når vi involverer så mange mennesker, som vi gør, skal folk være klar over, hvordan vi arbejder, sagde han på mødet og understregede, at fokus ikke på tidens hotte bygge-emner som miljø, digital transformation eller FN’s Verdensmål. I stedet tæller økonomistyring, kvalitet og byggeri til tiden.
– Det har ligget som et ret stærkt opdrag for mig, at vi skulle finde en model, så vi undgår at komme i avisen, med de forkerte historier, lød det. Derfor ønsker man en ny model.
Fire ben i ny tilgang
Tidlig inddragelse af entreprenører, færre kontrakter og snitflader, et øget fokus på rammeaftaler – også på entreprenørydelser samt et øget fokus på dialog før, under og efter udbud.
Det er de fire ben i Bygningsstyrelsens nye tilgang. Særligt rammeaftalerne på entreprenørydelser er et nybrud. Her ønsker man at træffe langsigtede samarbejde med færre leverandører. Det skal forenkle arbejdsgangene, lyder det.
– Det er ikke os, der er bedst til at styre underentreprenører og logistik på en byggeplads. Vi vil arbejde henimod, at vi får færre snitflader, forklarer vicedirektør Signe Lyndrup.
Målet er at få det passende antal rammeaftaleholdere. Ikke for mange, lød budskabet. Det skal være de rigtige samarbejder. Og det vil betyde, at de større entreprenører får forrang til opgaverne. En strategi Rasmus Brandt Lassen beskriver som nødvendig. Han afviser, at der er tale om, at man klemmer de “små” entreprenører ud af markedet.
– De store får med nye opgaver også behov for underleverandører. Man skal ikke basere sin forretning alene på opgaver fra os, sagde han efter mødet.
Flere totalentrepriser
Samtidig bliver der i fremtiden udbudt færre fagentrepriser og flere hoved- og totalentrepriser. Man ønsker i højere grad at overlade ansvaret for underleverandører til en hovedentreprenør.
– Det er vanskeligere for os rent udbudsmæssigt at udskifte en dårlig underentreprenør eller håndtere en konkurs i det led, lød det fra Signe Lyndrup, som begrundelse for at overgå til det nye system.
Bygningsstyrelsen har igangværende byggesager for cirka 10 milliarder kroner og administrerer 1800 lejemål, så det er ikke småpenge, som nu skal fordeles anderledes, og det vedkender Rasmus Lassen sig da også.
– Der kommer til at være nogle, som ikke kan byde ind på opgaverne, men vores partnerskaber bliver styrket, og det bliver bedre for Bygningsstyrelsen og skatteborgeren, siger han.