Bygninger skal være buffer for vindmøllestrøm

Behovet for strøm er nødvendigvis ikke størst, når vinden blæser. Store varmepumper i kraftvarmeværker kan benytte overskudsstrømmen, men byggeriet må ligeledes fokusere på energieffektive løsninger.
Bygninger skal fungere som buffer for vindmøller. Foto: Colourbox.
Bygninger skal fungere som buffer for vindmøller. Foto: Colourbox.

Dansk Fjernvarme har beregnet, at Danmark på enkelte dage eksporterer 40.000 MWh vindmøllestrøm – nok til at opvarme Viborg i et halvt år. Strømmen sælges på den nordiske elbørs uden fortjeneste.

Lars Henrik Aagaard (videnskabsjournalist) skriver i Berlingske Tidende artiklen “Strømmen går den forkerte vej”. Her pointerer han, at det er nødvendigt at have store varmepumper til at varme fjernvarmevand op med overskudsstrømmen, når Danmarks elforbrug som led i Energiaftalen skal dækkes af vindmøller i 2020.

Varmpumper i kraftvarmeværker kan ikke alene sikre udnyttelsen af overskudsstrømmen og på længere sigt CO2 neutralitet. Der skal i byggeriet fokuseres på isolering af bygningsmassen samt intelligente energiløsninger i nybyggeri såvel som eksisterende, påpeger Lars Aagaard. Varmepumper kan benytte overskudsstrømmen til opvarmning af boliger udenfor fjernvarmenettet.

For store afgifter

PSO-skatten har til formål at finansiere den danske grønne omstilling, men spænder ben for sig selv. Et godt eksempel er, at 25 procent af omkostninger ved installeringen af en stor varmepumpe i et kraftvarmeværk udgøres af PSO-tariffen. Hvorfor incitamentet for installeringen forsvinder og overskudsstrømmen forsat eksporteres, skriver Lars Aagaard.

Tilbagebetalingstiden på en varmepumpe er for lang til, at en virksomhed vil investere. Når tilbagebetalingstiden for investeringen er over tre år, bliver businessplanen urealistisk for virksomheden, påpeger Niels Bahnsen, der er økonomisk rådgiver i Niras.

Effektiv isolering, nytænkning i byggeriet og varmepumper er alle nødvendige elementer for forsat at sikre Danmarks førerposition i grønne energiløsninger.

Relateret indhold