Byggesagsbehandling på 916 dage

I Bergen i Norge oplever man meget lange ventetider, når det komme til privat byggesagsbehandling.
Bergen er kendt for et charmerende byliv - men byen er også kendt for en lang byggesagsbehandling. Foto: Colourbox.
Bergen er kendt for et charmerende byliv - men byen er også kendt for en lang byggesagsbehandling. Foto: Colourbox.

I Danmark er der stor forskel på, hvor lang byggesagsbehandling der er for private projekter i de forskellige kommuner. Det er et meget debateret emne – hvor den tidligere regering blandt andet har foreslået en privatisering.

Tidligere i år lavede Dansk Byggeri en analyse, der viste, at det på Morsø kun tager seks dage, inden håndværkeren kan gå i gang med at støbe fundamentet og lægge de første mursten. Hvis man derimod vil bygge i Vordingborg, så tager det i gennemsnit 124 dage – hvilket anses for at være lang tid.

Vi snakker om år i forskel. Vi ser, at folk giver op og hellere vil investere i andre byer.

Nancy Jensen, daglig leder i arkitektkontoret Opus

Hvis man siger det til byggeselskaber i Bergen i Norge, vil de nok trække lidt på smilebåndet. BergensTidende har netop omtalt en statistik for byggesagsbehandling af private projekter, der viser, at behandlingen i gennemsnit tager 916 dage.

Det må siges at være væsentlig længere tid – om end der formentlig er tale om lidt større private projekter. Bergen skiller sig i øvrigt også negativt ud sammenlignet med landets øvrige byer. Således varer sagsbehandlingen i Oslo i gennemsnit 263 dage, Trondheim 346 dage og Stavanger 578 dage.

Den lange sagsbehandling i Bergen er naturligvis ikke noget, der ses positivt på i branchen.

– Vi snakker om år i forskel. Vi ser, at folk giver op og hellere vil investere i andre byer. Der findes også store lyspunkter, men ofte går byudviklingen unødvendigt langsomt i Bergen, siger Nancy Jensen, som er daglig leder i arkitektkontoret Opus til BergensTidende.

Ligeledes fortæller avisen, at nogle byggevirksomheder helt fravælger Bergen som mulighed for byggeprojekter.

Relateret indhold