Corona-pandemien og klimaforandringer har i høj grad påvirket verdenshandlen de senere år og sat forsyningskæderne under et betydeligt pres.
Med situationen i Ukraine og krigen mellem Israel og Palæstina er de geopolitiske spændende taget til i styrke. Senest har det bl.a. ført til angreb på fragtskibe i det Røde Hav, som har resulteret i en deroute af skibene syd om Afrika og deraf lavere fragtkapacitet og en stigning på over 200 % i fragtpriser fra Shanghai til Europa.
De stigende priser har også kunnet mærkes på den danske import af materialer til byggeriet, men i mindre grad, da branchen på relativt kort tid har formået at tilpasse sig udviklingen og den uvisse fremtid.
Det fortæller seniorøkonom Lasse Lundqvist, Prognosecenteret, som har analyseret de seneste tal for Danmarks Statistik:
– De danske virksomheder, der importerer halvfabrikater, som er det primære input i byggebranchen, har i højere grad end tidligere koncentreret sig om nærmarkederne frem for fjernmarkederne.
Læs også: Nye tal: Markant dyrere byggeomkostninger udhuler fortjenesten
Helt konkret er importafstanden 264 km under, hvad man kunne forvente ud fra den historiske udvikling for halvfabrikater. Det svarer til en reduktion på 12 %, siger seniorøkonomen:
– For den samlede vareimport på tværs af kategorier ses ikke samme afvigelse mellem den forventet og faktiske importafstand. Her ligge den faktiske importafstand kun 2 % under, hvad man kunne forvente.
Han uddyber, at f.eks. ikke-metalliske mineraler, som består af sten, cement, glas mm., i højere grad kom fra Tyskland og Polen frem for tidligere Kina. Et mønster, der heller ikke ses for den samlede varegruppeimport.
Markant flere leverandører
Op mod 19 % af byggeriets produktion består af import – kun overgået af transport og industri – og ifølge Lasse Lundqvist giver det blot virksomhederne endnu større grund til at regionalisere importen:
– Selvom den samlede vareimport ikke er blevet regionaliseret i samme grad som importen af halvfabrikater, er det tydeligt, at virksomhederne har ændret strategi for at øge forsyningssikkerheden. Det kommer bl.a. til udtryk ved, at virksomhederne siden 2019 har øget antallet af leverandører markant.
– I det seneste opgjorte år, 2022, var andelen af virksomheder med flere end fem leverandører 63 %. Det er næsten en fordobling sammenlignet med i 2019. Denne diversificering af leverandørgrundlaget gør virksomhederne lagt mere resistente og styrker deres evne til at håndtere globale udfordringer.
Læs også: Økonom: Historisk høj beskæftigelse overpræsterer
Lasse Lundqvist påpeger dog også, at selvom den stigende regionalisering har skabt en mere robust forsyningslinje til danske byggevirksomheder, så mindskes effekten ved konkurrence og komparative fordele hos producenterne, og at det kan give en ineffektiv ressourceudnyttelse.
– En bølge af protektionistiske tiltag samt de tiltagende geopolitiske spændinger i hele verden – særligt mellem USA og Kina – skaber splid på verdens handelsmarked. Derfor tynges specialiseringsfordelene og fremtidig økonomisk vækst. Det bliver interessant at se, hvilke konsekvenser det får for de danske virksomheder og særligt i byggebranchen, hvor importvirksomhederne har trukket sig til nærmarkederne.