Byggeriet er ramt, men Niras vækster samlet set

Niras har haft resultatfremgang trods pandemi og stor usikkerhed på de internationale markeder.
Administrerende direktør i Niras Carsten Toft Boesen kan både smile af 2020 og være optimistisk i forhold til 2021. Pressefoto.
Administrerende direktør i Niras Carsten Toft Boesen kan både smile af 2020 og være optimistisk i forhold til 2021. Pressefoto.

– Vi har klaret os bedre igennem 2020 og corona-krisen, end jeg havde turdet håbe på, siger administrerende direktør i Niras Carsten Toft Boesen.

Den rådgivende ingeniørvirksomhed kan se tilbage på et år med en betydelig resultatfremgang (EBITA) fra 72 millioner kroner i 2019 til 116 millioner i 2020. Fremgangen skyldes en kombination af øget produktivitet og en række besparelser, der blandt andet kan henføres til Covid-19-pandemien. Omsætningen falder en smule til 2,2 milliarder kroner, hvilket overordnet afspejler den generelle økonomiske afmatning.

Ser man nærmere på de enkelte sektorer, har afmatningen primært ramt Byggeri, Industri og Udviklingssamarbejde, mens Infrastruktur, Forsyning og Miljø har oplevet vækst.

Modgang modner

Tilbage i marts 2020, da Covid-19 pandemien for alvor blev en realitet, kom erhvervslivet i hele verden under voldsomt pres, og der var udsigt til et yderst vanskeligt år. Usikkerheden var stor, men i dag er det en meget tilfreds administrerende direktør, der ser tilbage på 2020.

– Vi har kunnet omstille os og opretholde produktionen, vundet nye opgaver og sparet en del omkostninger – blandt andet fordi vi har rejst væsentligt mindre end normalt. Jeg oplever rent faktisk, at vi er rykket tættere på vores kunder, selvom samarbejdet primært er foregået virtuelt. Vi står i dag et økonomisk fornuftigt sted og langt bedre end de scenarier, vi frygtede, da det hele ramte os for et år siden, siger Carsten Toft Boesen.

Faktisk har corona kastet en vigtig lektie af sig, som virksomheden kan bruge fremadrettet.

– Vi har lært, at vi ikke behøver rejse helt så meget, som vi troede, og at hjemmearbejde er mere produktivt end forventet. Et fortsat betydeligt niveau af virtuelle møder og flere hjemmearbejdsdage end før coronaen vil nedbringe vores CO2-emission og kan også bidrage til øget work life-balance og produktivitet ved at reducere omfanget af ineffektiv transporttid.

Forventer vækst i 2021

Strategien for de kommende år byder på planer for yderligere vækst blandt andet på det norske og svenske marked. Niras forventer en stadig stigende efterspørgsel efter digitale løsninger, som er et område, der sammen med bæredygtighed, forventes at fylde i ordrebøgerne i 2021.

– Vi er ret fortrøstningsfulde, når vi ser ind i 2021, hvor vores ordrebeholdning ser fornuftig ud. Ikke mindst i Infrastruktur, Klima, Forsyning og Miljø, og det går også fortsat ret godt for store dele af ejendomsmarkedet og dermed Byggeri. Det smitter positivt af på hele rådgiverbranchen og dermed på os, siger Carsten Toft Boesen.

Relateret indhold