Om projektet
- Byggeaktiviteter:
- Når byggepladshegn m.v. er etableret, vil Fælledby gå i gang med at bearbejde jorden til at kunne bebygges (byggemodning).
- Bearbejdningen indebærer blandt andet forkomprimering af jorden og jordopfyld.
- En del af byggefeltets kratområde længst mod nord og en del af arealet ved områdets eksisterende sø, bliver ikke bearbejdet, og bevares, som det er.
- Fælledby:
- Fælledbys projektområde er 18,1 hektar, og er placeret ud mod Vejlands Allé.
- Når projektområdet er færdigudviklet vil 6,3 hektar af de 18,1 hektar bestå af grønne natur- og friarealer.
- Herudover etableres cirka tre hektar by- og gårdrum, som bliver en blanding mellem stier, veje og grønne områder mellem og omkring områdets byggerier.
- På cirka to hektar af området ligger i dag bygninger fra det tidligere vandrerhjem med tilhørende parkeringsplads.
- Området har tidligere været planlagt til at skulle være campingplads, men Københavns Borgerrepræsentation har i februar 2021 godkendt ny lokalplan for området, der muliggør udviklingen af Fælledby.
Vinterens frost og sne er ved at have sluppet sit tag i København, og inden kalenderen byder på forår, sættes nu gang i det indledende arbejde med at anlægge Fælledby, som indtil nu har været kendt som Vejlands Kvarter.
Det første synlige resultat af arbejdet bliver et kombineret byggeplads – og paddehegn, som skal sikre mennesker og dyr mod byggepladsens kommende aktiviteter. Hegnet vil omkranse hele byggefeltet på nær områdets nordligste kratområde. Denne nordlige del af byggefeltet bliver først indhegnet senere på året, efter områdets beskyttede padder (stor vandsalamander) er vandret fra krattet til deres ynglevandhuller uden for byggefeltet. På kortet nedenfor vises, hvilke aktiviteter der kommer til at ske på byggefeltet frem til sommer.
Parallelt med opsætningen af byggeplads- og paddehegn vil Fælledby gå i gang med at anlægge erstatningslevesteder for padderne, også kaldet bilag IV-arter, som primært er observeret i det nordlige krat. Det er myndighedsbestemt af Københavns Kommune blandt andet via projektets VVM-tilladelse, at paddernes levevilkår ikke må forringes i forbindelse med udviklingen af Fælledby.
– I planlægningsfasen har vi i samarbejde med Københavns Kommune fået grundigt undersøgt, hvordan vi bedst muligt kan mindske påvirkningen af naturen i byggefasen, og hvordan vi på sigt skaber gode levevilkår for både natur og mennesker. Vi er meget opmærksomme på, at der er beskyttede padder på dele af byggefeltet, og derfor sikrer vi også nye levesteder, inden byggeriet går i gang, lyder det fra Erling Thygesen, projektudviklingsdirektør for Fælledby.
Erstatningslevestederne for områdets bilag IV-arter bliver placeret i yderkanten af byggefeltet, hvor der ikke skal bebygges, og kommer blandet andet til at bestå af et 430 meter langt stendige. I stendiget vil der blive indbygget ti frostfrie hulrum med grene og kvas, som padderne kan overvintre i. Ligeledes vil der blive etableret grenbunker i områdets kratområde, som også egner sig til nye levesteder.
En del af byggefeltet huser i dag områdets tidligere vandrerhjem, og disse bygninger går Fælledby nu også i gang med at rydde. Størstedelen af bygningernes inventar er givet væk til velgørende formål, og når selve nedrivningen af vandrerhjemmet tager fart, skal mest muligt fra bygningerne genbruges i det nye byggeri eller genanvendes på anden vis.