Byggeøkonom: “Vi kommer til at se flere konkurser, hvis markedet igen skal balancere”

Kun de stærkeste aktører kan overleve det nuværende aktivitets- og fortsat stigende prisniveau. Men et presset marked er hverken godt for branchen, den almene sektor eller samfundet generelt, vurderer Jesper Brix, der er senior byggeøkonom hos Domea.dk.
Hvis ikke byggeaktiviteten og dermed prisniveauet i hovedstaden aftager, bliver det sværere for de almene boligselskaber at gennemføre byggeprojekter, mener senior byggeøkonom hos Domea.dk, Jesper Brix.
Hvis ikke byggeaktiviteten og dermed prisniveauet i hovedstaden aftager, bliver det sværere for de almene boligselskaber at gennemføre byggeprojekter, mener senior byggeøkonom hos Domea.dk, Jesper Brix.

Byggeriet står i dag i et limbo – med højt renteniveau og deraf dyr finansiering, men fortsat også høj aktivitet, hvilket gør det svært for mange aktører at få enderne til at mødes.

Sådan lyder det fra senior byggeøkonom, Jesper Brix, hos en af Danmarks førende almene administrations- og rådgivningsvirksomheder, Domea.dk:

– Jeg havde forventet mindre aktivitet allerede på nuværende tidspunkt, og at man havde set et større tab på de projekter, der bliver gennemført. Det burde have ført til flere konkurser, end vi hidtil har set. Men der kan potentielt være en tidsmæssig forskydning af disse, som vi ikke har set endnu.

Læs også: Ny udbudsstrategi i København: “Vi bliver nødt til at ændre måden, vi samarbejder på”

Han henviser til, at renteniveauet for byggefinansieringen på det almene marked på kort tid er steget fra knap 1,5 % og til nu 4,5 %, og i det private er dette dyrere.

– Det er en markant forskel, hvor effekten kun vokser i takt med projekternes størrelse. Men resultatet heraf udebliver fortsat.

Tabene gemmer sig bag tidsforskydning

Med den nuværende lave arbejdsløshed in mente påpeger senior byggeøkonomen, at hvis ikke byggeaktivitet aftager, vil det manglende arbejdsudbudt øge lønpresset, hvilket vil føre til yderligere stigende byggeomkostninger:

– Det kan du som virksomhed modstå, hvis du har nok kapital og bygger til egen portefølje. Men det er trods alt de færreste, der har det.

Læs også: Nyt samarbejde skal bringe flere arkitekter ud i verden

Og konsekvenserne heraf lader vente på sig, vurderer han:

– Der er stadig en tidsforskydning, der gør, at tabene endnu ikke er noteret i bøgerne. Og selvom der stadig er tiltro til, at projekterne kommer i mål, vil det forbavse mig, hvis ikke finansieringspartnerne i denne periode kigger ekstra nøje på balancerne hos de pågældende selskaber.

Stigende skævvridning vil fortsætte

Jesper Brix understreger, at han ikke ser risiko for, at markedet bryder sammen – for så havde det allerede gjort det. Han forventer dog en tilpasning, som også vil betyde flere konkurser, end vi hidtil har set. Og selvom en virksomhedskonkurs altid rammer hårdt for det enkelte selskab, de byggesager, selskabet er involveret i samt sagernes involverede parter, så kan en sådan situation godt have en positiv effekt på branchen og samfundet generelt, mener han:

– Historisk set stiger priserne, men nogle steder i landet er udviklingen stukket af. Og her kan der godt være behov for en korrektion.

Læs også: Danmarks største OPP: Samler Efterretningstjenesten for en sikker fremtid

Han henviser til landets geografiske opdeling, der afgør, hvor meget der må bygges for pr. kvadratmeter i det almene, det såkaldte rammebeløb. En årtier gammel opdeling, men en opdeling, der i dag giver en forskel på over 4.000 kroner pr. kvadratmeter ved at bygge i f.eks. København frem for i Nordjylland. Denne forskel kan også ses i de priser, som entreprenørerne kommer med.

– Med de nuværende økonomiske rammer for det almene byggeri og den udvikling, vi oplever i markedet, bliver det sværere for almene boligselskaber at realisere projekter i de større byer og særligt i hovedstaden. Og det vil kun puste yderligere til den skævvridning, der altid har været imellem det almene og private, men som især de senere år har taget fat.

Relateret indhold