Byggegrunde får innovativ lodret jordvarme

Middelfart Kommune udbyder nu 19 klimavenlige byggegrunde med innovativ lodret jordvarme, der både giver lavt energiforbrug og mulighed for jordkøling i sommerhalvåret.
De nye udstykninger kommer til at ligge til højre i billedet og får som noget nyt lodret jordvarme. Pressefoto.
De nye udstykninger kommer til at ligge til højre i billedet og får som noget nyt lodret jordvarme. Pressefoto.

Middelfart Kommune udbyder nu 19 nye parcelhusgrunde i Båring, og køberne af grundene får andel i en af Danmarks første kommunale udstykninger med lodret jordvarme. Det betyder ikke blot en reduktion af CO2-udledningen og en energibesparelse husstanden, men også mulighed for at kunne køle boligen om sommeren. Det sker ved at trække kulde op fra den 100 meter dybe boring, som følger med i købet.

– Jeg er overbevist om, at løsningen med lodret jordvarme i kommunale udstykninger, som vi udbyder i Middelfart Kommune nu, hurtigt vil sprede sig til resten af landet. Det er en rigtig god måde at planlægge grøn energiforsyning på og vil helt sikkert være en af de måder, vi laver kollektiv energiplanlægning fremadrettet i Danmark, siger borgmester i Middelfart Kommune, Steen Dahlstrøm, der håber at kunne inspirere andre kommuner til at gå samme vej.

Bæredygtig forsyning

Middelfart Kommune har ønsket at etablere bæredygtig og vedvarende varmeforsyning til de kommende boligejere i udstykningen med den lodrette jordvarme, der både kan levere varme og køling til de nye parcelhuse. Ved hver enkelt parcel etableres derfor én lodret jordboring – en individuel energibrønd – med en dybde på cirka 100 meter. Boringen ligger mellem 0,6-1,2 meter fra skel og kommer ikke ind på det grundareal, hvor der må bygges. Boringen afsluttes i en godkendt brønd, og slangerne afsluttes i en manifold med to afgange – en til vertikal boring og en disponibel for horisontale slanger samt en tilgang til varmepumpe. Det er herved muligt for køber at tilkoble ekstra horisontale slanger parallelt med den lodrette boring, hvis der er behov for det. Ved køb af en byggegrund overdrages energiboringen til køber, som selv står for indkøb og tilkobling af varmepumpe m.v.

Det er RealMæglerne i Middelfart som står for salget af byggegrundene, og her ser man frem til at sælge den lidt anderledes udstykning.

– Boligejere bliver mere og mere bevidste om energiforbruget i boligen, og vi ser en større efterspørgsel på energivenligt byggeri. Med disse byggegrunde får køber en unik mulighed for at kombinere energirigtigt byggeri med det nyeste i energiforsyning. Det, tror jeg, vil tiltrække den bevidste og klimavenlige nybygger, siger ejendomsmægler Daniel Andersen.

Jeg er overbevist om, at løsningen med lodret jordvarme i kommunale udstykninge hurtigt vil sprede sig til resten af landet.

Relateret indhold