En aftale om flere flytgninge var det muliges kunst. Det menter Dansk Byggeri, der samtdig anerkender resultatet af trepartsforhandlingerne, som ifølge organisationen viser, at der har været både forståelse for og evne til at levere på flygtningeudfordringen i forhandlingerne.
– Dansk Byggeri har gjort det klart, at Danmark ikke igen kan bære at stå med en mislykket integrationsindsats. De mange flygtninge forsvinder ikke lige så hurtigt, som de kom, og derfor er det vigtigt, at også arbejdsmarkedets parter har været parate til at adressere den udfordring. Det er der nu kommet en aftale ud af, som – forhåbentlig på en enkel og håndterbar måde – kan medvirke til, at så mange som muligt så hurtigt som muligt bliver et aktiv på arbejdsmarkedet, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri, om aftale.
Der er enighed om, at vi skal undgå endnu en mislykket integrationsindsats.
Lars Storr-Hansen Adm. direktør, Dansk Byggeri
Skal være nemt
Dansk Byggeri oplever medlemsvirksomheder, der viser stor interesse for at påtage sig et ansvar i forhold til at finde job til flygtninge og slår fast, at det er vigtigt, at der gives nem og ukompliceret adgang til at åbne døren for flygtninge.
– Jeg synes, at der er landet et resultat med gode elementer i sig. Der er enighed om, at vi skal undgå endnu en mislykket integrationsindsats. Der er ingen tvivl om, at aftalen vil have en god effekt og forhåbentlig pæn volumen på dele af arbejdsmarkedet. Og at der på andre dele skal høvles nogle knaster, hvis det for alvor skal virke, siger Lars Storr-Hansen.
Værdifuldt redskab
Også hos Tekniq lyder der positive toner om resultatet af de sidste fem ugers trepartsforhandlinger.
– Trepartsaftalen om integration af flygtninge giver et bedre grundlag for forløb, der fører til, at flygtninge kommer i beskæftigelse. Den nyskabelse, der er i aftalen, er integrationsgrunduddannelsen, som kan blive et værdifuldt redskab – også i installationsbranchen, siger adm. direktør i Tekniq, Niels Jørgen Hansen, og fortsætter:
– Trepartsdrøftelserne har skabt et bedre fundament, nu skal det helt konkrete arbejde i gang. Vi håber, at den nødvendige lovgivning hurtigt bliver gennemført, og så vil vi gøre, hvad vi kan for at informere om de nye muligheder.
Tekniq oplyser, at flere virksomheder i installationsbranchen allerede har taget imod flygtninge for at hjælpe dem ud på arbejdsmarkedet samtidig med, at de løser opgaver i virksomheden. Det er blandt andet foregået ved hjælp af lærlingeaftaler og praktikforløb. Erfaringerne har været gode, og ifølge Tekniq kan flere nu bidrage, da IGU’en er et uddannelsesforløb, som bl.a. omfatter sprogundervisning og en rimelig honorering i uddannelsesperioden.