MIH VVS, Buchreitz og H. Helbo Hansen med flere.
I 2019 alene er fem virksomheder blevet en del af Bravida Danmark. Den store installationsvirksomhed af svensk oprindelse har opkøbt for mange millioner kroner nye medarbejdere og ordrebøger. Det sker på ryggen af en strategi, der skal sikre vækst til en allerede imponerende omsætning på 2,3 milliarder i 2018.
– I det marked, vi er i nu, hvor der er rigeligt med aktivitet og knaphed på ressourcer, ser vi opkøbsstrategien, som bedste middel til at nå vores mål om en årligt omsætningsvækst på 10 procent, siger administrerende direktør i Bravida Danmark Johnny Hey.
Han afslører, at man langt fra er færdig med at købe op.
– Det er muligt, vi lander endnu en handel i år, men ellers er vores blik primært rettet mod foråret 2020, hvor vi med al sandsynlighed ser et mindre antal opkøb, siger direktøren.
Skal fokusere på service
De mange opkøb har også et andet formål. Det er koncernledelsens strategi, at man balancerer Bravidas forretning, så omsætningen fremover fordeler sig med 50 procent på anlæg og 50 procent på service modsat i dag.
– I Danmark er vi større på anlægsopgaver. 55-60 procent af vores omsætning kommer derfra. Det vil vi gerne udligne, siger Johnny Hey, der ikke har noget imod at afsløre, hvad det er for en type virksomheder, man kigger nærmere på i Bravida.
Det er så at sige størrelsen, der er gørelsen.
– Vi opkøber helst virksomheder i størrelsesordnen 50 til 100 millioner kroner i årlig omsætning. Det koster cirka det samme at integrere dem i Bravida Danmark, som det gør, hvis de ligger i størrelsesordnen 30 til 40 millioner. Men kommer det et godt tilbud på en mindre virksomhed, siger vi ikke nej, lyder det.
Speciale, ja tak
Sideløbende med virksomhedernes fokus på service, håber Johnny Hey også at kunne tilføje flere meget nicheprægede virksomheder til porteføljen.
Et af de seneste opkøb – Cura VVS befinder sig i den kategori. Her tager man sig af alle opgaver i forhold til medicinske gas- og luftarter på hospitaler i hovedstadsregionen. En fast vedligeholdelsesopgave, som det er svært at underbyde.
– Vi leder efter specialiserede virksomheder og det er både indenfor svagstrømsopgave ved brand, sikring og automatik samt indenfor sprinkling, ventilation og køl, hvor der også er fast vedligehold. Der skal vi syrke omsætning og aktivitet, lyder det fra Johnny Hey.
Penge fra anlæg
Men hvor kommer pengene fra til de mange opkøb? Ja ifølge direktøren fra Bravida Danmark, er det ikke nogen man henter på de finansielle markeder.
I stedet kommer de overvejende fra det råderum, man har i likviditeten, når man har mange anlægsopgaver.
– Vi har opbygget en model, hvor vi holder et positivt cashflow ved vores anlægsopgaver. Det kræver en stram styring, men vi får frigjort midler, som vi så er i stand til at anvende på opkøb, forklarer han og indskærper, at man som minimum når en omsætningsvækst i 2019 på 300 millioner kroner.